Sutra: Béda antara owahan

10 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
→‎top: éjaan, replaced: liar → alasan (5)
(→‎top: éjaan, replaced: biyasané → lumrahé (2), werna → warna (2))
(→‎top: éjaan, replaced: liar → alasan (5))
'''Sutra''' arupa [[serat]] [[protein]] alami sing bisa di[[tenun]] dadi [[tèkstil]]. Jinis sutra sing paling umum ya iku sutra saka [[kepompong]] sing diasilaké [[larva]] [[uler sutra]] [[murbei]] (''Bombyx mori'') sing diternak (paternakan uler iku diarani serikultur). Sutra duwé tèkstur mulus, lembut, nanging tidak licin. Rupa meling-meling sing dadi daya tarik sutra asalé saka struktur kaya [[prisma (optik)|prisma]] segi tiga sajeroning serat mau sing gawé kain sutra bisa mbiasaké [[cahya]] saka manéka [[pojok]].
 
"Sutra liaralasan" diasilaké déning [[uler]] saliyané uler sutra murbei lan bisa uga diolah. Manéka sutra liaralasan ditepungi lan digunakaké ing [[Cina]], [[Asia Kidul]], lan [[Éropah]] wiwit biyèn, nanging skala prodhuksiné mesthi adoh luwih cilik tinimbang sutra ternakan. Sutra liaralasan béda saka sutra ternakan saka sisih warna lan tèkstur, sarta kepompong liaralasan sing diklumpukaké lumrahé wis dirusak déning ngengat sing metu sadurungé kepompong mau dijupuk, saéngga [[bolah]] sutra sing mbentuk kepompong iku wis pedhot dadi cendhak. Uler sutra ternakan dipatèni kanthi diclup menyang [[banyu]] umub sadurungé metuné ngengat diwasa, utawa dicoblos nganggo dom, saéngga kabèh kepompong bisa diurai dadi sahelai bolah sing ora pedhot. Iki marakaké sutra bisa ditenun dadi kain sing luwih kuwat. Sutra liaralasan lumrahé uga luwih angèl diclup warna tinimbang sutra ternakan.
 
Sutra uga diasilaké déning sapérangan jinis [[srangga]] liya, nanging mung jinis sutra saka uler sutra sing gawé tèkstil. Tau uga dilakokaké kajiyan tumrap sutra-sutra liya sing ngétokaké prabédan saka aspèk [[molekul]]. Sutra diasilaké mligi déning [[larva]] srangga sing ngalami [[metamorfosis]] jangkep, nanging uga diasilaké déning sapérangan srangga diwasa kaya déné ''[[Embioptera]]''. Prodhuksi sutra uga kerep ditemoni mliginé ing srangga ordho [[hymenoptera]] ([[lebah]], [[tabuhan]], lan [[semut]]), lan sok-sok minangka gawé susuh. Jinis-jinis [[arthropoda]] sing liya uga ngasilaké sutra, mligi [[arachnida]] kaya déné [[laba-laba]].
352.737

besutan