Mutyara: Béda antara owahan

2 bèt wis ditambahake ,  2 taun kepungkur
→‎top: éjaan, replaced: setunggaling → satunggaling, liar → alasan
(→‎Tiram mutyara: éjaan, replaced: : → :)
(→‎top: éjaan, replaced: setunggaling → satunggaling, liar → alasan)
'''Mutyara''' inggih punika satunggaling barang atos ingkang dipun''produksi'' wonten ing [[jaringan lunak]] (mliginipun mantel) saking [[moluska]] gesang. Sami kaliyan [[Periostrakum|cangkangipun]], mutyara wonten [[kalsium karbonat]] kanthi wujud [[kristal]] ingkang sampun dipunsimpen wonten ing ''lapisan-lapisan konsentris''. Mutyara ingkang saé punika ingkang bunderipun sampurna lan alus, ananging wonten ugi wujud sanèsipun. Mutyara alami kanthi kualitas paling saé dipunregani minangka [[permata|watu permata]] lan objek kaéndahan pinten-pinten abad kepengker. Awit saking punika tembung "mutyara" dados [[metafora]] kanggé nyebat samubarang ingkang langka, saé, lan awis.
 
Mutyara punika awis sanget reginipun manawi dipunsadé lan dipundamel dados ''perhiasan'' ingkang cocog kaliyan babagan ''fashion''. Mutyara punika wonten ing alam liaralasan kanthi gunggung ingkang arang. Mutyara ingkang dipundamel budidaya utawi mutyara ingkang asalipun saking [[tiram]]<ref name="mutyara">[http://www.iptek.net.id/ind/warintek/?mnu=6&ttg=3&doc=3b5 BUDIDAYA TIRAM MUTYARA], (dipun''akses'' tanggal 22 Maret 2013}}</ref><ref name="mutyara3">[http://www.warintek.ristek.go.id/perikanan/Ikan%20Laut/budidaya_tiram_mutyara.pdf Tiram], (dipun''akses'' tanggal 22 Maret 2013}}</ref> punika ingkang kathahipun dipunsadé ing pasaran. Mutyara [[laut|segara]] dipunregani langkung inggil tinimbang mutyara ingkang saking toya ingkang tawar. Ingkang kathah dipunsadé kanthi regi ingkang mirah punika mutyara ''imitasi'' ananging kathahipun mawi kualitas ingkang kirang saé. Ing jaman rumiyin mutyara dipun-ginakaken minangka rerenggan wonten ing rasukan (busana) ingkang mewah. Mutyara ugi saged dipundamel ''[[kosmetik]]'', [[jampi]], utawi wonten ing formula [[cat]] <ref name="mutyara1">[http://www.mutyaralombok.asia/blog/khasiat-dan-manfaat-butiran-mutyara Manfaat Mutyara], (dipun''akses'' tanggal 22 Maret 2013}}</ref>.
 
Mutyara ingkang dipunwastani gadhah kualitas kathahipun manéka werni kados ''mother of pearl'', sami kaliyan kulit ingkang damel mutyara. Ananging sapérangan ageng jinis moluska mawi cangkang punika saged ngasilaken mutyara radi kirang kemerlip utawi kirang bunder kados [[bal]]. Sanajan makaten ugi saged ddipunsebat "mutyara" déning [[laboratorium]] [[Mineralogi#Gemologi|gemologi]] lan ugi wonten ing sangandhaping aturan [[Securities and Exchange Commission|US Federal Trade Commission]] kedhapuk kanthi cara ingkang sami kathahipun kirang gadhah ''aji'' kejawi dados barang antik. Sapérangan ageng moluska ingkang gadhah cangkang punika saged ngasilaken mutyara, kanthi prosès alami nalika satunggaling obyek mikroskopis ''terperangkap'' wonten ing sajeroning mantel lipetan moluska.
 
Satunggaling mutyara alami kadhapuk tanpa peranan manungsa, wonten ing alam lan arang kadadosan. Kinten-kinten atusan [[bivalvia|kerang]] mutyara kedah dipunkempalaken lan dipunbikak lan ingkang makaten dipunpateni namung kanggé manggihaken satunggal mutyara lan pinten-pinten abad punika setunggalingsatunggaling cara kanggé pikantuk mutyara.
 
== Tiram mutyara ==
351.333

besutan