Bayi: Béda antara owahan

1 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
→‎top: éjaan, replaced: kadasta → kados ta
(éjaan, replaced: kasebut → mau, meja → méja)
(→‎top: éjaan, replaced: kadasta → kados ta)
{{rapèkaké}}
[[Gambar:Baby holding feet.jpg|thumb|right|Bayi]]
'''Bayi''' inggih punika [[manungsa]] ingkang nembé mawon miyos ngantos yuswa 12 sasi, ananaing boten wonten watesan pasti. Miturut [[Psikologi]], Bayi inggih punika periode parkembangan antawisipun miyos ngantos 18 utawi 24 sasi. Masa bayi inggih punika masa ingkang gumantung sanget kaliyan tiyang diwasa. Kathah kagiyatan psikologis ingkang kadadosan minangka wiwitan kadastakados ta basa, pamikiran simbolis, koordinasi sensorimotor, saha gladhen sosiyal. Wonten ing masa punika bayi kapérang dados kalih, kapejahan neonatal (kapejahan ing 27 dinten sepindha miyos, saha post-neonatal (sasampunipun 27 dinten).
Bayi dipunparingi panganan lumantar [[susu]] indhustri kusus. Bayi kagungan pamikiran nyedot, ingkang damel piyambakipun saged nyedot susu saking [[Prembayun]]. Manawi [[ibu]] boten saged nyosoni, saged dipun-gantos kanthi formula bayi ingkang biyasa dipun-ginakaken wonten ing nagari kulon. Ing nagari sanés wonten jasa sewa ''perawat basah(wet nurse)'' kanggé nyosoni bayi mau.
Bayi boten saged ngatur pambuangan kotoranipun, pramila dipun-ginakaken [[popok]]. Popok ingkang dipun-ginakaken bayi saged awujud popok saking jarit biyasa utawi popok ingkang sekali ageman (diapers). Sapunika popok sekali ageman asring dipun-ginakaken amargi praktis ugi boten ngrepotaken, ananging wonten prekawis saking popok sekali ageman inggih punika prekawis ruam popok. Kulit bayi ingkang sensitif asring katutup saha éwed ambékan saéngga mungkinaken kawontenanipun perkawis ruam saha iritasi kulit bayi. Manawi boten dipuntangani njalari peradangan kulit bayi saha infeksi.<ref name="internet 1">[http://carapedia.com/pengertian_definisi_bayi_info2132.html Sakilas babagan Bayi] (dipununduh 10 nopember 2012)</ref>
352.737

besutan