Krambil: Béda antara owahan

7 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
éjaan, replaced: biyasané → lumrahé (6), , → ,
(→‎Gula Jawa: éjaan, replaced: Umumé → Lumrahé (2))
(éjaan, replaced: biyasané → lumrahé (6), , → ,)
=== Santen klapa ===
[[Santen]] klapa kalebu cuwèran kang bébas [[kolésterol]], awit [[lemak]] kang ana ing [[santen]] [[klapa]] kalebu [[lemak]] [[nabati]].<ref name="internet1">[http://www.kohalal.com/content/santan-kelapa-m-s](dipunundhuh tanggal 18 April 2011)</ref>
[[Santen]] bisa digunakaké ing akèh masakan.<ref name="internet1"/> [[Santen]] uga bisa dadi bahan dhasar masakan.<ref name="internet1"/> Tuladhané masakan [[kari]],[[nasi lemak]],[[kuih-muih]],[[kek]], [[biskut]], [[kaya]], lan liya-liyané.<ref name="internet1"/> Saliyané iku uga akèh masakan [[tradisional]] kang nggunakaké [[santen]] kanggo kuah utawa bahan dhasar kanggo ngencéraké.<ref name="internet1"/> Kayata sega gandhul, [[sega gandhul]] iki masakan khas [[Pati]].<ref name="internet1"/> Conto liyané ya iku soto.<ref name="internet1"/> Méh saben laladan nduwé masakan [[soto]], dadi ana kang diarani soto [[Kebumén]], soto [[Kudus]], soto [[kebo]], [[soto]] [[ayam]], soto [[kanjengan]] lan liya–iyané.<ref name="internet1"/> Soto kang nggunakaké santen biyasanélumrahé diarani soto [[butheg]], déné soto [[bening]] biyasanélumrahé soto kang ora nganggo santen.<ref name="internet1"/>
 
Santen kang wis di[[stéril]] luwih gampang digunakaké.<ref name="internet1"/> Santen iki biyasanélumrahé diarani santen instan.<ref name="internet1"/> Saiki akèh pabrik-pabrik kang mroduksi [[santen]] [[instan]].<ref name="internet1"/> Santen instan luwih praktis amarga ora usah [[marut]] lan [[meres]] [[klapa]], mung kari nyuwék bungkusé lan dicampur ing masakan.<ref name="internet1"/>
Santen instan utawa santen siyap paké iki bisa awét nganti telung dina sawisé dibukak, nanging kudu disimpen ing kulkas supaya ora mambu.<ref name="internet1"/> Sadurungé nyampuraké santen masakan , kudu diocak-ocak dhisik.<ref name="internet1"/> Tujuwané supa sari utawa santen bisa nyampur kabéh ora menep utawa pecah yèn dimasak.<ref name="internet1"/>
[[Santen]] [[instan]] rasane uga ora kalah [[gurih]] karo santen kang asalé saka peresan langsung.<ref name="internet1"/>
[[Santen kani]] ya iku santen kang [[kenthel]].<ref name="internet1"/> Biyasane santen iki asil peresan kang sepisanan.<ref name="internet1"/> Dadi klapa kang wis diparut utawa diselépna banjur diperes nganggo [[banyu]], asil peresan kang sepisanan iki kang diarani [[santen]] [[kani]].<ref name="internet1"/> Santen kani rasané luwih [[gurih]] lan luwih [[butheg]] utawa [[kenthel]].<ref name="internet1"/>
=== Gula Jawa ===
[[Gula]] [[jawa]] biyasanélumrahé diarani uga [[gula]] [[abang]], [[gula]] [[palem]] lan [[gula]] [[arèn]].<ref name="internet2"/> Gula iki asalé saka deresan [[kembang]] klapa utawa kang diarani [[manggar]].<ref name="internet2"/> Dèrèsan [[manggar]] banjur diolah utawa dimasak nganti pekat lan dicithak dadi setengan lingkaran.<ref name="internet2"/> [[Gula]] [[jawa]] rasané [[legi]] rada [[gurih]].<ref name="internet2"/> [[Gula]] [[jawa]] biyasane digawé [[bumbu]] [[rujak]] lan kanggo [[bumbu]] masakan liyané.<ref name="internet2"/> Gula jawa uga kena kanggo campuran bumbu lan marakaké [[sedhep]].<ref name="internet2"/> Umpamané [[bumbu]] [[cemedhing]], [[bumbu]] [[oséng]]-[[oséng]] [[kangkung]], lan liya-liyané.<ref name="internet2"/>
 
Kanggo para wanita [[gula jawa]] uga kena kanggo perawatan wajah.<ref name="internet2"/> Lumrahé wong wadon kepéngin nduwé praupan kang resik lan cerah.<ref name="internet2"/> Ananging kadang thukul [[jerawat]], [[pori-pori]] wajah kang gedhé lan [[penuaan dini]].<ref name="internet2"/> Akéh-akéhé para wadon nggunakaké perawatan salon kaya ta [[''facial'']] lan [[totok wajah]].<ref name="internet2"/> Nanging ana cara [[alami]] kang ora mbebayani kanggo ngatasi pori-pori besar lan rai kang rada kusam. Carane ya iku nggunakake [[gula]] [[jawa]].
Saiki [[gula jawa]] ora mung diprodhuksi dadi [[gula]] kang padat kang bentuké setengah lingkaran, nanging uga aana kang digawé butiran utawa serbuk kayak [[gula]] [[pasir]] kang rupane [[coklat]].<ref name="internet2"/>
=== ''Jelly'' klapa ===
[[Jeli]] [[klapa]] uga kena diarani [[nata de coco]].<ref name="internet3"/> Jeli iki asil perméntasi banyu klapa. Nata de coco biyasanélumrahé digawé [[és]] utawa [[ager-ager]].<ref name="internet3"/> Saliyané iku nata de coco uga kanggo campuran nggawé [[puding]][[.<ref name="internet3">[http://www.femina.co.id/main/default.asp](dipunundhuh tanggal 18 April 2011)</ref>
=== És degan ===
Es ''kelapa mudha'' utawa és [[degan]] nduwé jeneng ''ngetrén'' [[és klamud]].<ref name="internet4">[http://www.tabloidnova.com/[[id}}[http://www.tabloidnova.com/](dipunundhuh tanggal 18 April 2011)</ref> És klamud iki enak yèn diombe wayah awan.<ref name="internet4"/> Biyasane es [[klamud]] uga dicampuri [[sirup]] kanggo nambahai rasa [[legi]].<ref name="internet4"/> Klapa klamud iku istilah kanggo klapa kang kemlamud utawa [[klapa bayi]] kang isih empuk lan rasané kaya-kaya bisa dipangan kanthi diklamuti.<ref name="internet4"/>
=== Klapa kuning ===
Klapa [[kuning]] ya iku [[klapa]] kang kulité wernané [[kuning]].<ref name="internet5"/>
Klapa iki biyasanélumrahé diarani klapa [[gadhing]].<ref name="internet5"/>
Klapa [[gadhing]] bisa kanggo masak lan digawé [[és]] [[degan]].<ref name="internet5"/>
 
348.872

besutan