Corazon Aquino: Béda antara owahan

1.790 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
→‎top: éjaan, replaced: ke-1 → kaping 1
(→‎top: éjaan, replaced: perancis → Prancis, terkenal → kondhang, keluwarga → kulawarga, : → : (7))
(→‎top: éjaan, replaced: ke-1 → kaping 1)
{{Infobox OfficeholderPresident
| name = Corazon C. Aquino
| image = Cory Aquino during a ceremony honoring US Air Force.jpg
| order = [[Présidhèn Filipina]] kaping 11{{br}}''Présidhèn ika-2 saka Républik ika-4''{{br}}''Présidhèn Pamerentahan Revolusioner (1986)''{{br}}''Présidhèn ika-1 saka Républik ika-5''
|caption =
|alt term_start = [[25 Fèbruari]] =[[1986]]
| term_end = June [[30, Juni]] [[1992]]
|office = [[List of Presidents of the Philippines|11th]] [[President of the Philippines]] <br><small>[[History of the Philippines (1965–1986)|2nd President of the Fourth Republic]] <br>[[History of the Philippines (1986–present)|1st President of the Fifth Republic]]
|primeminister vicepresident = [[Salvador Laurel]](1986-1992)
|vicepresident predecessor = [[SalvadorFerdinand LaurelMarcos]]
|term_start successor = February[[Fidel V. 25,Ramos]] 1986
|death_date birth_date = {{deathbirth date and age|2009|8|1|1933|1|25}}
|term_end = June 30, 1992
| birth_place = [[Paniqui]], [[Tarlac]], [[Filipina]]
|predecessor = [[Ferdinand Marcos]]
|successor dead = [[Fidel V. Ramos]] = alive
|birth_date death_date = {{birthdeath date and age|2009|8|1|1933|1|25}}
|birth_place death_place = [[Paniqui,Kutha TarlacMakati]], Philippines
| party = [[Organisasi Dhémokratik Nasionalis Serikat]] (UNIDO)
|death_date = {{death date and age|2009|8|1|1933|1|25}}
| spouse = [[Benigno Aquino, Jr.|Benigno S. Aquino, Jr.]]<br><small>(1954-1983)</small>
|death_place = [[Makati]], [[Metro Manila]], Philippines
| religion = [[Katulik Roma]]
|resting_place = Manila Memorial Park, [[Parañaque]], [[Metro Manila]], Philippines
| signature = Aquino SigAquino_Sig.svgpng
|party = [[Liberal Party (Philippines)|Liberal Party]]<br>[[United Nationalist Democratic Organization|UNIDO]]<br>[[Partido Dhémokratiko Pilipino-Lakas ng Bayan|PDP-Laban]]
|
|profession = [[Homemaking|Housewife]]
|spouse = [[Benigno Aquino, Jr.|Benigno S. Aquino, Jr.]]<br><small>(1954-1983)</small>
|alma_mater = [[College of Mount Saint Vincent]]
|religion = [[Catholic Church|Roman Catholicism]]
|signature = Aquino Sig.svg
}}
 
'''Maria Corazon Sumulong Cojuangco Aquino''' ({{lahirmati|[[Paniqui]], [[Tarlac]], [[Filipina]] |25|1|1933|[[Kutha Makati|Makati]]|1|8|2009}}), dikenal minangka 'Cory Aquino', iku Présidhèn [[Filipina]] taun [[1986]] – [[1992]]. Panjenengané wanita Asia pisanan sing tampil minangka [[présidhèn wanita]] ing donya. Wanita iki garwa saka tokoh oposisi sing populèr, senator [[Benigno Aquino Jr.]]. Garwané kaprejaya wektu ndharat ing [[Papan Anggegana Internasional Manila]] nalika mulih menyang nagarané tanggal [[21 Agustus]] [[1983]]. Corazon sabanjuré difiguraké déning kalangan oposisi kanggo nentang kakuwasan [[otokratik]] sing diayahi déning [[Ferdinand Marcos]].
'''Cory Aquino''' inggih punika Présidhèn wadon ingkang nomer satunggal ing [[Filipina]].<ref name="buku1">Syaelendra. ''Seri Wanita Legendaris Paling Berpengaruh di Dunia''. Penerbit:Cipta Media Binanusa (kaca 45)</ref> Panjenengane inggh punika garwanipun [[Benigno Aquino]], Jr.<ref name="buku2">Syaelendra. ''Seri Wanita Legendaris Paling Berpengaruh di Dunia''. Penerbit:Cipta Media Binanusa (kaca 39)</ref> Nama aslinipun Cory inggih punika Corazon Sumulong Cojuangco.<ref name="buku3">Syaelendra. ''Seri Wanita Legendaris Paling Berpengaruh di Dunia''. Penerbit:Cipta Media Binanusa (kaca 37)</ref> Miyos ing tanggal 25 Januari 1933.<ref name="buku3"/> Panjenengane putra ingkang nomer sekawan, saking enem sadulur kandung.<ref name="buku3"/> Ramanipun, Jose Cojuangco, Sr.<ref name="buku3"/> Asalipun saking Tarlac lan ibunipun, Demetria utawi asring dipuntimbali Metring Sumulong saking Rizal.<ref name="buku3"/>
Tahun 1946 sadaya kulawarganipun Cory pindah wonten [[Amérika Sarékat]].<ref name="buku4">Syaelendra. ''Seri Wanita Legendaris Paling Berpengaruh di Dunia''. Penerbit:Cipta Media Binanusa (kaca 38)</ref> Wonten ing [[Amérika Sarékat]] piyambakipun mlebet Ravenhill Academy ing Philadelphia.<ref name="buku4"/> Nanging, Banjur Cory ngelajengaken ing Notre Dame Convent School ing New York.<ref name="buku4"/>
Wonten ins SMTA Cory wiwit remen marang basa [[Prancis]].<ref name="buku4"/> Rikala mlebet Mount St. Vincent College ing New York, babagan kuliah utama ingkang dipendhet [[matematika]], lan babagan kuliah minoripun Basa Perancis.<ref name="buku4"/> Supados boten mendhet mata kuliah fisika, piyambakipun nggantos Basa [[Perancis]] dados babagan kuliah utama, lan matematika minor.<ref name="buku4"/> Tahun 1953 piyambakipun lulus sarjana mudha.<ref name="buku4"/>
Tanggal 11 Oktober 1954, Cory nikah kaliyan Benigno “Ninnoy” Aquino.<ref name="buku2"/> Sanajan yuswanipun taksih sepantaran kaliyan Cory (24 taun), ananging sapunika Aquino sampun kondhang mawi paraban “Anak Ajaib” ing jurnalistik lan pulitik.<ref name="buku2"/> Piyambakipun kekalih nikah ing Gréja Our lady of Sorrow ing Pasay city.<ref name="buku2"/>
Sejatosipun kirang leres manawi Cory dipunsebat boten siyap kanggé dados présidhèn.<ref name="buku5">Syaelendra. ''Seri Wanita Legendaris Paling Berpengaruh di Dunia''. Penerbit:Cipta Media Binanusa (kaca 41)</ref> Punika pamanggihipun Lupita Aquino kashiwahara, adik iparipun piyambak.<ref name="buku5"/> Cory pikantuk pendidikan pulitik saking garwanipun piyambak, inggih punika rikala Aquino dados tahanan pulitik wiwit taun 1972-1980.<ref name="buku5"/> Saben Setu piyambakipun sowan dateng garwanipun ing pakunjaran.<ref name="buku5"/> Wonten ngrika piyambakipun medangetaken napa mawon ingkang dipunandharaken garwanipun, kalebet nuturi kados pundi piyambakkipun mesthi ngewangsuli pitakon-pitakonipun wartawan.<ref name="buku5"/>
Rikala Ninoy séda, sajatosipun Cory gadhah kalih pilihan; dados randha sedih lan ngunci awakipun piyambak ing dhalem utawi mendhet alih tugasipun garwane lan ngisi panggonanipun garwane ingkang kosong ing pulitik.<ref name="buku6">Syaelendra. ''Seri Wanita Legendaris Paling Berpengaruh di Dunia''. Penerbit:Cipta Media Binanusa (kaca 42)</ref> Kulawarga Aquino ugi boten mangertos pundi ingkang badhé dipunpilih kaliyan Cory ngantos dugi ing Manila kagem ngrawuhi upacara pemakaman garawanipun.<ref name="buku6"/>
Kampanye taun 1984 dados gladhen sesorah kagem Cory.<ref name="buku7">Syaelendra. ''Seri Wanita Legendaris Paling Berpengaruh di Dunia''. Penerbit:Cipta Media Binanusa (kaca 44)</ref> Manawi padhatanipun kaliyan Ninoy rumiyin, piyambakipun ajrih sanget caket-caket podium, nanging saiki piyambakipun purun mminggah panggung lan sesorah sanajan boten dangu.<ref name="buku7"/>
Pemilihan taun 1984 uga maringi kathah pengalaman lan piwulang énggal kagem Cory.<ref name="buku7"/> Sawijining dinten rikala nembé miwiti sesorah ing laladan Zambale, wonten gerimis.<ref name="buku7"/>
Lajeng piyambakipun dadosaken rikat sesorahipun.<ref name="buku7"/> Cory ngendika marang pendukungipun bilih piyambakipun boten purun piyambakipun sadaya gerah amargi kudanan saéngga boten saged mariki swantenipun.<ref name="buku7"/> Ananging para pendukungipun boten purun, piyambakipun sadaya taksih pengen midangetaken sesorahipun Cory sanajan jawahipun saya deres.<ref name="buku7"/>
Kados ingkang kula lan panjenengan mangertosi, pungkasanipun Cory kapilih dados Présidhèn Wadon ingkang sepisan ing nagara [[Filipina]] lan ingkang dados wakilipun inggih punika Salvador Laurel.<ref name="buku1"/>
 
== cathetanAward sukulan prstasi ==
*1986 [[TIME|Time Magazine]] [[Person of the Year|Woman of the Year]]
{{reflist}}
*1986 [[Eleanor Roosevelt]] Human Rights Award
*1986 [[United Nations]] Silver Medal
*1986 Canadian International Prize for Freedom
*1986 [[Nobel Peace Prize]] nominee
*1986 International Democracy Award from the International Association of Political Consultants
*1987 [[Prize For Freedom]] Award from [[Liberal International]]
*1993 Special Peace Award from the Aurora Aragon Quezon Peace Awards Foundation and Concerned Women of the Philippines
*1994 One of ''100 Women Who Shaped World History'' (by G.M. Rolka, Bluewood Books, San Francisco, CA)
*1995 Path to Peace Award
*1996 [[Fulbright Program|J. William Fulbright Prize for International Understanding]] from the U.S. Department of State
*1998 [[Bebungah Ramon Magsaysay]] for International Understanding
*1998 Pearl S. Buck Award
*1999 One of Time Magazine's 20 Most Influential Asians of the 20th Century
*2001 [[World Citizenship Award]]
*2005 [[David Rockefeller]] Bridging Leadership Awards
*2005 One of the ''World's Elite Women Who Make a Difference'' by the International Women's Forum Hall of Fame
*2006 One of Time Magazine's 65 Asian Heroes
*2008 One of A Different View's 15 Champions of World Democracy
*EWC Asia Pacific Community Building Award
*Women's International Center International Leadership Living Legacy Award
*[[Martin Luther King Jr.]] Nonviolent Peace Prize
*[[United Nations Development Fund for Women]] Noel Award for Political Leadership
 
== Pranala njaba ==
[[pag:Cory Aquino]]
{{wikisource author}}
{{Commons category|Corazon Aquino}}
* [http://www.coryaquino.ph/ Official website of Corazon Aquino] – maintained by the Benigno S. Aquino, Jr. Foundation
* [http://www.youtube.com/watch?v=WX9ysynaIq0 President Cory's historic speech before the U.S. Congress]
* [http://www.op.gov.ph/muséum/pres_aquino.asp Malacañang Museum Official Biography]
* [http://teampilipinas.net/?p=249 Prayers for Tita Cory]
* [http://www.prayforcory.com Prayers - prayforcory.com]
*[http://www.nytimes.com/2009/08/01/world/asia/01aquino.html?_r=1&hp NYTimes obituary]
 
{{start box}}
{{succession box |
|predecessor before= [[Ferdinand E. Marcos]] |
title= [[Présidhèn Filipina]] |
years= 1986–1992 |
after= [[Fidel V. Ramos]]
}}
{{succession box|
title=[[Tokoh Tahunan|Tokoh Wanita taunan versi ''Time'']]|
before=[[Deng Xiaoping]]|
after=[[Mikhail Gorbachev]]|
years=[[1986]]|
}}
{{end box}}
 
{{DEFAULTSORT:Aquino, Corazon}}
[[Kategori:Présidhèn Filipina]]
[[Kategori:Tionghoa-Filipina]]
[[Kategori:Wanita pemimpin]]
[[Kategori:Person of the Year]]
[[Kategori:Lair 1933]]
352.737

besutan