Strasbourg: Béda antara owahan

6 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
éjaan, replaced: - → - (3), - → - (3)
(→‎Toponymy (Ilmu nama Papan): éjaan, replaced: julukan → jejuluk)
(éjaan, replaced: - → - (3), - → - (3))
'''Strasbourg''' ([[basa Jerman]]: ''Straßburg'') minangka kutha krajan ''région'' [[Alsace]] lan departemèn saking [[Bas-Rhin]] ingkang dumunung wonten ing [[Prancis]] pérangan wétan. Cacahing penduduk sajumlah 272.800 jiwa ([[2004]]). Kutha punika kagungan wiyar wewengkon 78,26 km². Kanthi kagungan angka kepadhatan penduduk sakitar 3.486 jiwa/km². Kutha punika misuwur kanthi sebutan [[Grande Île*]] katetepaken minangka [[Situs Warisan Donya UNESCO]] wonten ing taun [[1988]]. Kutha punika dumunung wonten ing pinggir [[Kali Rhein]].
 
Kutha punika ugi minangka kutha, kursi saking [[Dewan Éropah]] wonten ing [[1949]], ingkang [[Parlemèn Éropah]] saking taun [[1992]] lan [[Pengadilan Hak Asasi Manungsa Éropah]] kanggé Pura Hak Asasi Manungsa wiwit [[1998]], lawang sekuritas [[Lembaga Éropah ing Strasbourg|Éropah lan modal saking Éropah]]. Tiyang - tiyang ingkang dumunung wonten ing Strasbourg dipunwastani ''Strasbourgeois'' (wonten ing [[basa Prancis]]).
 
Kutha punika minangka kutha ingkang dados wates kaliyan Nagara [[Jerman]], Strasbourg dados kutha ingkang ''bicultural''. Sugih bab sajarahipun kanthi nilaraken kathah sanget warisan arsitèktur ingkang apik sanget. Kutha ingkang dumunung wonten ing Big Island, sedayanipun kalebetaken wonten ing ''World Heritage'' déning [[UNESCO]] wiwit taun [[1988]] kalebet ugi
 
== Toponymy (Ilmu nama Papan) ==
Nama kapisanan kutha punika inggih [[Celtic]]'' *'' Argantorati>'''' Argentorate, Romanized minangka'' {{lang | ingkang | Argentoratum}}'' ('''' {{s Argentoraton - | II | e}}), nama ingkang sami kaliyan [[Argentre (Mayenne)|Argentre]] (Mayenne, Argentrato'''' {{-s | IX | e}}). Ètimologi saking istilah punika dados padudon, sapérangan mirsani link kanthi [[Brigit|Dewi Ageng Celtic]], ingkang minangka'''' Argantia jejuluk ingkang dipunidhéntifikasikaken kaliyan bulan. Rasa ingkang paling umum.<ref>[http://juillot.home.cern.ch/juillot/triboques.html Émile Linckelheld, ''La Cité des Triboques'', in Annuaire de la Société historique, littéraire et scientifique du Club vosgien, 1936]</ref>
 
Lajeng, ndhèrèkaken integrasi saking èntitas Jerman, kutha punika bote malih dados wates, ananging wonten ing punjer saking jaringan kutha-kutha Jerman. Pamanggihipun amargi Strasbourg boten malih dados sumbu kali lan kapusata lèr-kidul ananging ugi wétan-kilèn. Strasbourg panci dados salah satunggal saking sapérangan kreteg kanggé nyebrang kali [[Rhine]], kanthi makaten dipunmadhegaken wonten ing jalur utama wétan-kilèn. Namanipun lajeng ngrembaka dados Straßburg bètèng (Burg mati, yasan bètèng) ing margi (die Straße), asalipun saking nama mantan Stratiburg Tinggi Jerman amargi èwah gingsiripun konsonan dipunsebutaken ingkang angka kapisanan nalika abad kaping enem déning St Gregorius.<ref>''Dictionnaire historique des rues de Strasbourg'', Maurice Moszberger & Théodore Rieger & Léon Daul, Le Verger Éditeur, p.9</ref>.
* [[Elsau (Strasbourg)|Elsau]] (6000 warga)
* [[Esplanade (Strasbourg)|Esplanade]] – [[Quartier de la Bourse (Strasbourg)|Bourse]] – [[Krutenau]] (25205 warga)
* [[Quartier de la Gare (Strasbourg)|Gare]] – [[Quartier des Halles (Strasbourg)|Halles]] - [[Tribunal (Strasbourg)|Tribunal]] – [[Porte de Schirmeck]] (24000 warga)
* [[Hautepierre]] ({24600 warga)
* [[Koenigshoffen]] (16119 warga)
348.872

besutan