Wong Banjar: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: : → : (4), ke-1 → kaping 1, kaping- → kaping
(→‎top: éjaan, replaced: kasebut → mau)
(éjaan, replaced: : → : (4), ke-1 → kaping 1, kaping- → kaping)
}}
 
'''Wong Banjar''' utawa '''Sukubangsa Banjar''' <ref>[http://www.joshuaproject.net/people-profile.php?peo3=10658&rog3=ID Banjar of Indonésia]</ref> iku [[bebrayan]] sing manggon sapérangan gedhé [[wewengkon]] [[Provinsi]] [[Kalimantan Kidul]], lan wiwit abad kaping- 17 wiwit manggon ing sapérangan [[Kalimantan Tengah]] lan sapérangan [[Kalimantan Wétan]] mligi [[kawasan]] dhataran lan pérangan hilir saka Laladan ilèn Kali (DAS) ing wewengkon mau.
 
== Sistem paseduluran ==
ULUN uga ana celukan kanggo sadulur saka bapak lan ibu. sadulur tuwa dhéwé sinebut ''Julak'', sadulur kaping pindho sinebut ''Gulu'', sadulur candhaké sinebut ''Tuha'', sadulur tengah saka bapak lan ibu sinebut ''Angah'', lan liyané sinebut ''Pakacil'' (''paman mudha/kecil'') lan ''Makacil'' (''bibi mudha/kecil''), déné paling enom sinebut ''Busu''. Yèn nyeluk sadulur saka ''kai'' lan ''nini'' padha waé, semana uga kanggo sadulur ''datu''.
 
Saliyané istilah ing dhuwun, uga ana sebutan liyané, ya iku :<br />
{{·}} ''minantu'' (bojo saka anake ULUN)<br />
{{·}} ''pawarangan'' (bapak / ibu saka minantu)<br />
 
=== Populasi Suku Banjar ing Kalimantan Kidul ===
Miturut [[sènsus]] [[sing ndunungi]] taun [[2000]] déning Badan Pusat Statistik (BPS), [[populasi]] suku Banjar ing Kalimantan Kidul ana 2.271.586 jiwa, sing kadistribusi ing sawetara [[kabupatèn]] lan [[kutha]], ya iku :
* 142.731 jiwa ing kabupatèn [[Kabupatèn Tanah Laut|Tanah Laut]]
* 154.399 jiwa ing kabupatèn [[Kota Baru]] (kalebu kab. [[Kabupatèn Tanah Bumbu|Tanah Bumbu]])
* 417.309 jiwa ing kutha [[Kutha Banjarmasin|Banjarmasin]]
* 75.537 jiwa ing kutha [[Banjarbaru]]
Wong [[Banjar Hulu]] Sungai sing micara [[Basa Banjar Hulu]] ana ing 6 kabupatèn ([[Kabupatèn Banua Enam|Banua Enam]]) ya iku :
* 114.265 jiwa ing kabupatèn [[Kabupatèn Tapin|Tapin]]
* 188.672 jiwa ing kabupatèn [[Kabupatèn Hulu Sungai Kidul|Hulu Sungai Kidul]]
* [[Hasan Basry]], Pahlawan Nasional Indonésia.
* [[Idham Chalid]], Wakil Perdana Menteri, Ketua MPR RI, Pahlawan Nasional Indonésia.
* [[Pangeran Muhammad Noor]], mantan menteri PU/[[Gubernur Kalimantan]] ke-kaping 1
* Prof. [[Gusti Muhammad Hatta]], menteri Riset dan Teknologi.
* [[Abdul Hafiz Anshari]], mantan Ketua Komisi Pemilihan Umum
== Literatur ==
* [[Alfani Daud]], Islam dan Masarakat Banjar; Deskripsi dan Analisa Kebudayaan Banjar, (Jakarta: Rajawali Press, 1997).
* J.J. Rass, Hikajat Bandjar:A Study in Malay Histiography, (The Hague : Martinus Nijhoff), 1968
* Tjilik Riwut, Kalimantan Memanggil, Djakarta:Penerbit Endang, 1957.
* Idwar Saleh, Sajarah bandjarmasin:Selajang Pandang Mengenai Bnagkitnja Keradjaan Bandjarmasin, Posisi, Funksi dan Artinja Dalam Sedjarah Indonésia Dalam Abad Ketudjuh Belas. Bandung: Balai Wiyata Guru. 1958
352.737

besutan