Claude Monet: Béda antara owahan

8 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: - → - (4), - → - (4)
(→‎Lelampahaning gesang: éjaan, replaced: panyakit → lelara, werna → warna)
(éjaan, replaced: - → - (4), - → - (4))
}}
 
'''Claude Monet''' dipuntepangi ugi kanthi asma '''Oscar-Claude Monet''' utawi '''Claude Oscar Monet''' ([[14 November]] [[1840]] - [[5 Dhésèmber]] [[1926]]) punika [[juru lukis]] [[Prancis]] kanthi aliran [[impresionisme]]. Lukisanipun [[Impression, Sunrise]] punika asal asma pamaringan asma aliran impresionisme.
 
== Lelampahaning gesang ==
Monet miyos saking pasangan Adolphe lan Louise-Justine Monet ing 45 Rue Laffitte. Salajengipun kulawarganipun pindhah dhateng [[Le Havre]] ing taun [[1845]] ing [[Normandia]] nalika panjenenangipun saweg yuswa gangsal taun. Asma baptisipun Oscar-Claude ing Nortre-Dame-de-Lorette. Ramanipun adreng sanget panjenenganipun nerasaken usaha kulawargi.
 
Awal April [[1851]] Monet mlebet sekolah Le Havre. Panjenenganipun énggal kémawon misuwur kanthi karikatur-karikatur [[carchoal]]ipun, ingkang asring dipunpajang lan dipunsadé kanthi regi 10 dumugi 12 [[francs]]. Monet sepisanan pikantuk wulangan [[nggambar]] saking Jean-Francois Ochard, sadèrèngipun dados muridipun Jacques-Louis David (1748 - 1825). Ing pasisir Normandia, piyambakipun kapanggih kaliyan [[Eugène Boudin]], ingkang mirsani pajangan karya-karya karikaturipun lan salajengipun dados mèntor lan ngajari nganggé cèt lenga. Boudin ugi mulang dhateng Monet ngenani tèhnik ''[[en plein air]]'' (nglukis sajawining ruwangan).
 
Ing tanggal [[28 Januari]] [[1857]] ibunipun tilar donya. Piyambakipun nuli dipunrawat bulikipun Marie-Jeanne.
Karyanipun Monet ''Camille'' utawi ''La Femme à la Robe Verte'' ing taun [[1868]], ingkang ngindhakaken popularitasipun, inggih punika salah satunggil saking kathah lukisanipun kanthi obyèk calon garwanipun, [[Camille Doncieux]].
 
Salaminipun [[Perang Prancis-Prusia]] ([[1870]] - [[1871]]), Monet ngungsi dhateng [[Inggris]] kanggé ngèndhani konflik. Ing mrika piyambakipun ngangsu kawruh dhumateng [[John Constable]] lan [[J. M. W. Turner]], ingkang lukisanipun dados inspirasi kanggé Monet salebetipun mahami warna.
 
Ing watara taun 1871 dumugi taun 1878 Monet mapan wonten ing [[Argenteuil]], dhusun ing Seine ing sacelakipun Paris. Ing mriki kathah karya paling saénipun dipunasilaken.
 
[[Gambar:Claude Monet, Impression, soleil levant, 1872.jpg|thumb|right|275px|''[[Impression, Sunrise]] (Impression, soleil levant)'' ([[1872]]/[[1873]]).]]
Nalika dhateng Paris malih, watara taun [[1872]] - [[1873]] piyambakipun nglukis ''[[Impression, Sunrise]] (Impression, soleil levant)'' ingkang nggambaraken sesawangan [[Le Havre]]. lukisan punika kapajang ing pamèran Impresionis sepisanan taun [[1874]] lan dumugi sapunika dados kolèksi [[Musée Marmottan-Monet]], Paris. Saking sesirah ingkang sajatosipun namung asal pilih punika, Kritikus Louis Leroy maringi sindiran "Kaum Impresionis", ingkang salajengipun kepara misuwur minangka idhèntitas mliginipun.
 
== Réferènsi ==
352.737

besutan