Métro de Lyon: Béda antara owahan

30 bèt wis dibusak ,  4 taun kepungkur
éjaan, replaced: semanten → samanten, - → - (13), - → - (13)
(éjaan, replaced: Desember → Dhésèmber (2), dipunbangun → dipunyasa (3), dipungantos → dipun-gantos, Mei → Mèi, permukaan → lumah)
(éjaan, replaced: semanten → samanten, - → - (13), - → - (13))
[[Gambar:Lyon métro C à la station Croix-Paquet.jpg|thumb|right|300px|Sawijining kréta jalur C ing stasiun Croix-Paquet.]]
 
'''Métro de Lyon''' ing [[Lyon]], [[Perancis]] dipunbikak kapisanan nalika taun [[1978]] lan sapunika sampun kagungan sekawan jalur. Jaringan punika minagka pérangan sakingpéranganing sistem angkudan publik [[Transports en Commun Lyonnais]] (TCL).
 
Kados déné [[SNCF]], ananging boten kados sadaya sistem metro Perancis ingkang sanès (boten kalebet RER), kréta Lyon Metro lumampah ing rèl sisih kiwa, kasil saking proyèk ingkang boten kawujudaken kanggé nglamapahekn métro ing pinggiran kutha wonten ing jalur rèl ingkang sampun wonten. Ukuran terowonganipun inggih punika 2.90 méter, langkung ageng tinimbang rata-rata kanggé métro ing [[Éropah]]. Lyon Metro kagungan inspirasi piyambak tumrap [[Montreal Metro]] ing pundi dipunyasa sapérangan taun sadèrèngipun, lan kagungan gerbong kanthi rodha karét lan desain stasiun. Dawaning rèl sadayanipun inggih punika 30&nbsp;km (18.75 mil), 80% rèlipun dumunung ing ngandhap lemah.<ref>http://www.tcl.fr/ Transports en Commun Lyonnais (TCL) -- Official Lyon public transportation site</ref>
 
== Rute ==
| style="background:#f00; color:#FFF;"|Abrit
| 1978
| [[Gare de Lyon-Perrache|Perrache]] - [[Laurent Bonnevay (métro de Lyon)|Laurent Bonnevay]]
|-
| B
| style="background:#534bff; color:#FFF;"|Biru
| 1978
| [[Charpennes - Charles Hernu (métro de Lyon)|Charpennes]] - [[Stade de Gerland (métro de Lyon)|Stade de Gerland]]
|-
| C
| style="background:#ff9900; color:#FFF;"|Orange
| 1981
| [[Hôtel de Ville - Louis Pradel (métro de Lyon)|Hôtel de Ville]] - [[Hôtel de Ville - Louis Pradel (métro de Lyon)|Cuire]]
|-
| D
| style="background:#00af08; color:#FFF;"|Ijem
| 1991
| [[Gare de Vaise (métro de Lyon)|Gare de Vaise]] - [[Gare de Vénissieux (métro de Lyon)|Gare de Vénissieux]]
|}
&nbsp;
 
=== Jalur A lan B ===
[[Lyon Metro Jalur A|Jalur A]] (''Perrache - Laurent Bonnevay'') lan [[Lyon Metro Jalur B|B]] (''Charpennes - [[Gare de Lyon Part-Dieu|Part-Dieu]]'') dipunyasa migunakaken metode potong-lan-timbun, lan miwiti operasi tanggal [[2]] [[Mèi]] [[1978]]. Kréta ing kekalih jalur lumampah kanthi roda karèt tinimbang migunakaken roda wesi.
 
Jalur B dipundawakaken dumugi ''Jean Macé'' tanggal [[9]] [[September]] [[1981]], lajeng dhateng ''Gerland'' tanggal 4 September 2000. Sawijining kerja dawakaken langkung tebih dhateng ''Oullins'' dipunjadwalaken dipunbikak taun 2013.
 
=== Jalur D ===
[[Lyon Metro Jalur D|Jalur D]] dipunbiwarakaken operasinipun tanggal 4 September 1991 antawising ''Gorge-de-Loup'' lan ''Grange-Blanche''. Kréta kanthi roda karèt lumampah otomatis tanpa masinis, dipunkontrol déning sawijining sistem ingkang dipunsebut MAGGALY (''Métro Automatique à Grand Gabarit de l'Agglomération Lyonnaise''). Jalur punika dipuntambah dawakaken dhateng ''Gare de Vénissieux'' tanggal 11 Dhésèmber 1992, nalika semantensamanten dipun-gantos dados operasi otomatis. Tanggal 28 April 1997, dipundawakaken malih dhateng ''Gare de Vaise''.
 
Dados jalur paling jeo ing Lyon, konstruksinipun dipuntindakaken migunakaken TBM lan nyebrangi 2 kali, ''[[Rhône]]'' lan ''[[Saône]]''. Kanthi dawa 13&nbsp;km (8.12 mil), jalur D ugi minangka ingkang paling dawa ing sadaya jalur ing Lyon.<ref>http://carto.metro.free.fr/metro-lyon/ Comprehensive map of the Lyon metro network</ref>
 
== Operasi ==
Lyon Metro, kados sistem angkudan publik lokal sanèsipun, dipunoperasikaken déning SLTC - ''Société lyonnaise de transports en commun'' (parusahan angkudan publik Lyon), ing ngandhap mèrek TCL - ''Transports en commun lyonnais'' (angkudan publik Lyon). Jaringan punika dipunoperasikaken saking SYTRAL - ''Syndicat de transports de l'agglomération lyonnaise'' (sindikat angkudan metropolitan Lyon), sawijining [[Syndicat Mixte]].<ref>http://www.urbanrail.net/eu/lyo/lyon.htm Lyon Metro on UrbanRail.net</ref>
 
==Cathetan suku==
352.737

besutan