Codex Sinaiticus: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  4 taun kepungkur
→‎top: éjaan, replaced: kaping- → kaping (3)
(→‎top: éjaan, replaced: paling tuwa → tuwa dhéwé)
(→‎top: éjaan, replaced: kaping- → kaping (3))
{{artikel ing krama}}
'''''Codex Sinaiticus''''' (dipunsimpen ing [[London]], [[British Library]], Add. 43725; Gregory-Aland no. '''א''' (Aleph) utawi '''01''') punika satunggiling [[naskah]] manuskrip jangkep [[Prajanjian Anyar|Prajanjian Ènggal]] ingkang asalipun saking [[abad kaping- 4]]. Naskah punika dipunserat migunakaken huruf kapital Yunani (''[[uncial]]''). Sasanèsipun kitab Prajanjian Ènggal, naskah punika ugi ngamot pérangan ageng ''[[Septuaginta]]''. Sesarengan kaliyan ''[[Codex Vaticanus]]'', ''Codex Sinaiticus'' punika salah satunggil naskah Prajanjian Ènggal paling wigatos lan ugi ''Septuaginta'' mawi [[basa Yunani]] salebetipun ngrunut sajarah tèkstualipun.<ref>Metzger, Bruce M.; Ehrman, Bart D. (2005), ''The Text of the New Testament: Its Transmission, Corruption, and Restoration''. New York, Oxford: Oxford University Press, p. 62.</ref>
 
[[Gambar:Codex sinaticus.jpg|thumb|right|Satunggiling pérangan ''Codex Sinaiticus'', isi kitab [[Ester]] 2:3-8.]]
Ing wulan [[Mèi]] [[1975]] nalika saweg dipunrénovasi, para biarawan biara Santa Katarina mangihaken satunggal ruwangan ing saandhapipun [[kapel]] St. George ingkang ngandhung kathah fragmèn-fragmèn perkamèn. Ing antawisipun fragmèn-fragmèn punika, tigawelas kaca ''Codex Sinaiticus'' saking kitab [[Prajanjian Lawas]] ingkang ical, pinanggih.
 
Sajarah awal naskah punika boten dipunmangertos. [[Kolofon]] kitab [[Ezra]] lan [[Ester]] nedahaken bilih naskah punika naté wonten ing [[Caesarea Palaestina]] nalika [[abad kaping- 6]] lan [[abad kaping- 7]]. Para nimpuna kagungan spékulasi bilih naskah punika dipunserat ing [[Mesir]].
 
Taun [[1933]], [[British Library]] numbas naskah punika saking pamarétahan kuminis [[Uni Sovyèt]] kanthi regi £100.000.
352.737

besutan