Tetanèn: Béda antara owahan

24 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
→‎top: éjaan, replaced: petani → wong tani (2), èlmu → ngèlmu (9)
(→‎top: éjaan, replaced: - → - (2), - → -)
(→‎top: éjaan, replaced: petani → wong tani (2), èlmu → ngèlmu (9))
Pérangan gedhé dhéwé sing ndunungi donya golèk pangan ing lingkup tetanèn, nanging tetanèn mung nyumbang 4% saka [[Prodhuk domestik bruto|PDB]] donya. Sajarah [[Indonésia]] wiwit mangsa kolonial nganti saiki ora bisa dipisahaké saka sèktor tetanèn lan perkebunan, amarga sèktor-sèktor iki duwé makna sing wigati banget sajeroning nemtokaké pambentukan manéka realitas ékonomi lan sosial masarakat ing wewengkon-wewengkon Indonésia. Miturut data [[BPS]] taun 2002, babagan tetanèn ing Indonésia nyadiakaké lapangan kerja tumrap 44,3% sing ndunungi sanadyan mung nyumbang watara 17,3% saka total pametu domestik bruto.
 
Kelompok èlmungèlmu-èlmungèlmu tetanèn nyinaoni tetanèn kanthi panyengkuyung èlmungèlmu-èlmungèlmu pendhukungé. Inti saka èlmungèlmu-èlmungèlmu tetanèn ya iku [[biologi]] lan [[ékonomi]]. Amarga tetanèn tansah kaiket déning ruang lan wektu, èlmungèlmu-èlmungèlmu pendhukung, kaya [[èlmungèlmu lemah]], [[météorologi]], [[tèknik mesin|permesinan tetanèn]], [[biokimia]], lan [[statistika]], uga disinau sajeroning tetanèn. '''Usaha tani''' (''farming'') arupa pérangan inti saka tetanèn amarga nyangkut sakumpulan kagiyatan sing diayahi sajeroning budidaya. ''[[Petani]]'' utawa '''among tani''' iku sebutan tumrap wong sing nyelenggarakaké usaha tani, contoné "petaniwong tani tembako" utawa "petaniwong tani iwak". Pelaku budidaya kéwan (''livestock'') kanthi mirunggan sinebut ''peternak''.
 
== Uga delengen ==
352.737

besutan