Spyware: Béda antara owahan

9 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
tembung, replaced: biyasané → lumrahé (5), Saliyané iku → Kajaba iku, Biyasané → Lumrahé
(→‎Cara ngenali spyware kang ana ing komputer: éjaan, replaced: Utamané → Mliginé)
(tembung, replaced: biyasané → lumrahé (5), Saliyané iku → Kajaba iku, Biyasané → Lumrahé)
[[Gambar:spyware.jpg|thumb|250px|spyware]]
'''Spyware''' ya iku program kang kainstal ing sajeroning sistem komputer, lan bisa ngumpilaké pira-pira informasi kang diduwèni ''[[user]]'' banjur ngirimaké informasi mau marang lokasi katentu. Kabèh mau dilakokaké tanpa dingertèni panganggo utawa ''user''. Ing internèt biyasanélumrahé mau [[spybot]] utawa [[tracking-software]].<ref name="internet1">[http://kangtokkomputer.weebly.com/definisi-spyware.html], Kaundhuh 16/10/12.</ref> Béda karo [[virus]] utawa [[worm]] kang ngrusak kinerja salah sijiné aplikasi, spyware justru ngawasi aktivitas komputer lan ngrimaké marang pihak kaping telu.<ref name="internet2">[http://keamananinternet.tripod.com/pengertian-definisi-spyware.html], Kaundhuh 18/10/12.</ref> Virus biyasanélumrahé digawé mung kanggo iseng utawa mbuktèkaké kapinteran salah sijiné wong.<ref name="internet2" /> Ananging yèn spyware sengaja digawé kanggo kapentingan [[komersil]] utawa [[kriminal]].<ref name="internet2" /> SaliyanéKajaba iku spyware ora ngréplikasi dhèwèké dhéwé kaya déné virus.<ref name="internet2" /> BiyasanéLumrahé spyware ngaksès salah sijiné sistem lumantar [[iklan]] ''pop-up'' ing [[internèt]], [[layang èlèktronik]] lan situs internèt katentu.<ref name="internet2" /> Nganti saiki serangan spyware mung nyerang sistem [[Microsoft Windows]].<ref name="internet2" /> Sistem oprasi liya kaya ta [[MacOS X]] utawa [[Linuk]] durung katemokaké kaserang spyware.<ref name="internet2" />
 
== Sipat spyware ==
# Spyware angèl didhetèksi, biyasanélumrahé bebarengan karo panganggo ngundhuh salah sijiné program ''[[freeware]]'' utawa ''[[shareware]]''.<ref name="internet3">[http://kangtokkomputer.weebly.com/definisi-spyware.html], Kaundhuh 18/10/12.</ref>
#Spyware nglumpukaké [[informasi]] wigati duwèkané panganggo, lan ngirimaké marang panggonan liya.<ref name="internet3"/>
#Informasi kang diklumpukaké lan dikirimaké déning spyware ora bisa dokontrol déning panganggo.<ref name="internet3"/>
#Spyware bisa èndha saka sistem kaamanan kang prasaja, saéngga ora kedhetèksi.<ref name="internet3"/>
#Spyware uga asring ngakibataké rusaké ing dhokumèn duwèkané panganggo.<ref name="internet3"/> Sanajan biyasanélumrahé ngowahi pira-pira [[sistem file]] windows.<ref name="internet3"/>
#Spiware ora ndhuplikasi utawa réplikasi dhèwèké dhéwé.<ref name="internet3"/>
#Ngakibataké mudhuné kinerja sistem.<ref name="internet3"/>
 
==Ngreksa komputer saka spyware==
Komputer biyasanélumrahé wis duwé program antivirus, kaya ta [[windows]] kang wis duwé [[Microsoft Windows Security Center]]. Program antivirus kudu rutin di-[[update]] supaya luwih maksimal ngreksa komputer saka serangan virus. Pilih antivirus kang trep karo kabutuhan. Gunakna antivirus gratis utawa kang mbayar. Bédané yèn antivirus kang mbayar iku luwih manéka saéngga kemampuanané ngreksa komputer saka virus luwih kuwat lan mumpuni ketimbang kang gratis. Program kang mbebayani kanggoné komputer ora mung virus, ananging uga spyware. Spyware bisa luwih mbebayani saka virus amarga bisa ngertèni aktivitas panganggo komputer saben wektu kanthi komputeré mau.
 
Bédané antarané spyware lan virus ya iku ing cara panyebarané. Virus kanthi mandhiri mrodhuksi awaké dhéwé ing saben pérangan data ing komputer. Wondéné spyware nyebar minangka [[cookie]] kang ana ing saben panganggo komputer kang ngaksès internèt.<ref name="internet5">[http://www.agatossi.com/2012/06/melindungi-komputer-dari-virus-dan.html], (Kaundhuh 31/10/12).</ref>
352.737

besutan