County Alba: Béda antara owahan

1 bèt wis ditambahake ,  2 taun kepungkur
→‎top: éjaan, replaced: uskup → biskop
(→‎top: éjaan, replaced: serta → sarta)
(→‎top: éjaan, replaced: uskup → biskop)
 
'''Alba''', sing arupi salah sijiné teka [[vestimentum]] liturgis ing [[Gréja Katulik Roma]], [[Gréja Anglikan]] lan akèh gréja [[Protèstan]], ya iku sehelai jubah linen putih, dawane nganti mata sikil lan racaké dilengkapi sehelai tali kanngo ngiket pinggang awerna putih (sinktura). Mulane alba ya iku sehelai tunik linen dawa sing dikenake déning masarakat Romawi kuna. Alba ya iku vestimentum liturgis tuwa dhéwé, lan digunakaké umat Kristiani kawet jaman biyèn, khususe déning para klerus ing liturgi [[Ekaristi]]. Sakiki, alba arupi vestimentum umum kanggo kabèh petugas liturgi ing jerone karaméan [[Misa]], apik klerus (sing ditahbiskan) maupun awam (sing ora ditahbiskan), lan dikenake ing nduwur pakaian sadina-dina utawa [[toga]] lan ning ngisor busana mirunggan, kaya ta stola, dalmatik utawa [[kasula]]. Yèn alba ora kabèh nutupi kerah baju utawa
toga, maka dibutuhke sehelai amik sing dikenake ing ngisor alba. Panggunaan amik sipaté opsional. Wujud alba sing dicekaake kango penggunaan ing jaba gedung gréja minangka surplis (untuk imam) lan sepupunya rohet (untuk uskupbiskop). Alba pasca Tridentina seringuga digawé berenda-renda. Ing masa sawisé renda-renda dadi ketinggalan jaman, kecuali ing sapérangan paroki Katulik Roma lan pira-pira paroki Anglo-Katulik. Ing akèh paroki Anglikan, alba didekorasi kaliyan ''apparel''. Ing akèh Gréja Anglikan Duwur (High Church), Alba kui busana njeero sing dikenake ing ngisor vestimentum. Ing Gréja Anglikan Ngisor (Low Church) lan Gréja Anglikan Jembar (Broad Church), Alba dianggep dadi pakaian sadina-dina.
 
{{Peralatan liturgi Katulik}}
352.737

besutan