Pondhok pesantrèn Tebu Ireng: Béda antara owahan

2 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: - → -, - → -, Jawa TimurJawa Wétan (2), ibadah → ngibadah
(→‎Sajarah: éjaan, replaced: werna → warna)
(éjaan, replaced: - → -, - → -, Jawa TimurJawa Wétan (2), ibadah → ngibadah)
|divinity =
|profess =
|city = {{Flagicon|indonesia}} [[Jombang]], [[Jawa TimurWétan]]
|country =
|address =
|footnotes =
}}
'''Pesantren Tebu Ireng''' ya iku salah sawijining pondok pesantrèn kang gedhé ing [[Jombang]], [[Jawa TimurWétan]].<ref name="internet1">[http://www.tebuireng.net/ Tebu Ireng] (15 Mèi 2011)</ref> Pesantrèn iki diadegké déning Kyai [[Hasyim Asy'ari]] nalika taun [[1899]].<ref name="internet1"/> Kejaba wulangan bab [[agama Islam]], ngèlmu [[syariat]], lan [[basa Arab]], wulangan umum uga kalebu ing struktur kurikulum pengajarané.<ref name="internet1"/> Pesantrèn Tebu Ireng wis akèh mènèhi konstribusi dan sumbangan karo masarakat, kang mliginé ing bab pendidikan [[Islam]] ing [[Indonésia]].<ref name="internet1"/>
 
== Sajarah ==
Miturut carita para warga, jeneng Tebu Ireng saka '''kebo ireng'''.<ref name="internet3"/> Miturut cariyosipun, nalika iku ana warga kang duwèni kebo kang duwèni kulit warna kuning (bulé atau albino).<ref name="internet3"/> ing sawijining dina, kebo kala wau ilang.<ref name="internet3"/> Sawisé digoleki sadina muput, banjur soréné nembé ketemu wis arep mati amarga kecebur rawa kang akèh lintahé.<ref name="internet3"/> Sekujur awaké kebak lintah, mula kang asalé kulité kuning dadi ireng.<ref name="internet3"/> Kedadèan iku gawé gègèr sing duwé kebo saha para warga ing kana banjur nggembor "kebo ireng...! kebo ireng...!".<ref name="internet3"/> Wiwit iku, dukuh panggon ilangé kebo mau dikenal kanti jeneng dukuh kebo ireng.<ref name="internet3"/> Nanging amarga ilaté wong jawa dukuh punika jenengé dados dukuh tebu ireng.<ref name="internet3"/>
 
Pesantren Tebu Ireng diadegké déning Kyai Hasyim Asy'ari nalika taun 1899 M.<ref name="internet3">[http://news.okezone.com/read/2010/01/04/337/290508/gus-dur-bisa-bicara-dengan-arwah-hasyim-asy-ari Gus Dur](15 Mèi 2011)</ref> Nalika iku ing taun 1899 Kyai Hasyim nembé kundur saking ibadahngibadah haji ning [[Makkah]], Kyai Hasyim mundhut tanahé dhalang ing dukuh [[Tebu Ireng]] kang jaraké kira-kira 200mèter saka pabrik gula cukir.<ref name="internet3"/> Ing dukuh iku Kyai Hasyim Asy'ari gawé omah saha gawé pondok kanggo para santriné.<ref name="internet3"/> Pérangan ngarep digawé saka gedhèg, ruwang iku digawé kanggo panggon mulang para santri saha salat jama'ah.<ref name="internet3"/> Banjur ingkang pérangan mburi digawé omah.<ref name="internet3"/> Nalika pisanan, jumlah santriné mung wolu, saha telung sasi mengarep santriné tambah dadi wolulikur.<ref name="internet3"/>
 
Wektu iki, Pesantrèn Tebu Ireng wus gedhé lan wus dadi pilihan para warga NU kanggo nyekolahaké anak-anaké.<ref name="internet3"/>
# [[KH. Abdul Kholik Hasyim]]: 1953 – 1965,
# [[KH. Muhammad Yusuf Hasyim]]: 1965 – 2006,
# [[KH. Solahuddin Wahid]]: 2006 - nganti saiki.<ref name="internet4"/>
 
== Cathetan suku ==
352.737

besutan