Mi: Béda antara owahan

40 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
replaced: mie → mi (26), Mie → Mi (14)
(replaced: mie → mi (26), Mie → Mi (14))
}}
 
'''Mi''' iku panganan paling misuwur ing [[Asia]], kususe ing [[Asia Wétan]] lan [[Asia Kidul-wétan|Kidul-wétan]]. Miturut cathetan sajarah, miemi kapisanan digawé ing [[Cina]] nalika jaman pamaréntahan [[dinasti Han]]. Saka [[Cina]], miemi nyebar tekan [[Jepang]], [[Koréa]], [[Taiwan]] lan nagara-nagara ing [[Asia Tenggara]] tekan [[Éropah]]. Miturut buku-buku sajarah, ing [[Éropah]], miemi wiwit dikenal sawisé [[Marco Polo]] nekani [[Cina]] lan nggawa jajan miemi. Nanging ing perkembangane ing [[Éropah]], miemi saiki dadi pasta kaya kang kita mangerteni saiki.<ref name="internet 1">[http://www.lintasberita.com/Lifestyle/Kuliner/SEJARAH_DAN_ANEKA_JENIS_MIE lintasberita.com] Mi (diaksés tanggal 10 Oktober 2011)</ref>
 
Sajatiné seni nggiling [[gandum]] wis ana luwih dhisik ing [[Wétan Tengah]], kaya [[Mesir]] lan [[Pèrsi]]. Asale, miemi diprodhuksi kanthi manuwal, nembé taun 700-an ana mesin kanggo nggawé miemi sing ukurane cilik nganggo piranti mekanik. T.Masaki taun 1854 bisa nggawé mesin kanggo nggawé miemi mekanik kang bisa mroduksi miemi kanthi masal. Sakawit iku, miemi ngalami akèh perkembangan, kaya ing [[Cina]] wiwit diprodhuksi miemi instant kang jenenge [[Chicken Ramen]] lan ing ing [[Jepang]] jenenge [[Saparo Ramen]] (1962).<ref name="internet 2">[http://kopi-luwak.lefora.com/2009/02/21/sejarah-dan-aneka-jinis-mie/ kopi-luwak.lefora.com] Mi (diaksés tanggal 10 Oktober 2011)</ref>
 
== Jinis-jinis MieMi ==
* MieMi Seger, ya iku mi kang wis ora ngalami pangolahan lanjutan. Biyasane mung tahan sadina amarga kandhutan banyu kang dhuwur, ya iku 35%. Mi seger biyasane kanggo nggawé [[mi ayam]].
* MieMi Teles, ya iku mi kang didol sajeroning kahanan teles. Kandhutan banyune dhuwur tekan 52% mula mung tahan 40jam.
* MieMi Garing utawa mi [[endhog]], amarga prosès nggawéne ditambahi endhog utawa glepung endhog. Bisa tahan suwé amarga kandhutan banyune mung 13%, biyasa digawé bahan kanggo nggawé mi goreng..
* MieMi instan, mi kang paling pmisuwur, amarga praktis lan tahan luwih suwé. Kandhutan banyune mung 5-8%. Biyasane digawé mi godhog utawa mi ggoreng.<ref name="internet 3">[http://books.google.co.id/books?id=jFDR8t-WGVYC&pg=PR2&lpg=PR2&dq=sejarah+dan+aneka+jinis+mie&source=bl&ots=sgDAr8bfMc&sig=W3qm35LPoVrh6pIOolTN8d1OZCI&hl=id&ei=zSeSTu-9BISurAfG1ayjAQ&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=3&ved=0CCYQ6AEwAjgK#v=onepage&q&f=false] Mi (diaksés tanggal 10 Oktober 2011)</ref>
 
== Komposisi MieMi ==
Komposisi bahane ya iku glepung terigu, banyu, endhog, uyah lan banyu awu utawa banyu ki supaya bisa kenyal.<ref name="internet 4">[http://bos-mieayam.com/?pg=articles&article=64326 bos-mieayam.com] Mi (diaksés tanggal 10 Oktober 2011)</ref>
 
== Cara Nggawé MieMi ==
Prosès nggawé sing kapisananan ya iku kabèh bahan dicampur dadi siji nganti dadi adonan. Banjurya adonan diuleni nganti adonan kalis, lunyu, lan transparan. Sawisé iku adonan diwangun utawa diiris sesuai karo jinis miemi kang arep digawé.<ref name="internet 5">[http://mie-web.tripod.com/aneka%20mie.htm tripod.com] Mi (diaksés tanggal 10 Oktober 2011)</ref>
 
== Jinis-jinise MieMi ==
* Cellophane noodles utawa suun. Suun digawé saka campuran glepung kenthang lan glepung kacang ijo. MieMi jinis iki teksture empuk banget, cocog kanggo olahan sop, suun goreng utawa kanggo isi [[pastel]]. Suun didol garingan, direndem sajeroning banyu panas nganti lembut lan suun wis siyap diolah.
* MieMi ndhog, digawé saka glepung trigu jinis ''hard wheat'' lan akèh nganggo endhog. Biyasane didol garingan kanthi wujud bunder utawa gepeng.
* Hokkien Noodles utawa miemi Hong Kong. Bentuke kaya miemi endhog, bunder, lan alus. Biyasane didol kkanthi kaanan teles sajeroning wadhah kang kedhap udara. MieMi iki cocog dogawé miemi goreng atau miemi godhog.
* [[Ramen]] utawa miemi kriting Cina. Didol sajeroning kaanan garing ing wadhah miemi instan. Cocok diolah dadi miemi goreng utawa miemi godhog.
* [[Rice stick noodles]] utawa [[kwetiau]], digawé saka glepung beras lan banyu. Ing pasaran didol garing lan teles. Kwetiau cocog kanggo digawé kwietiau goreng utawa godhog.
* [[Somen noodles]] asalé saka [[Jepang]], digawé saka glepung gandum lan lenga. Teksture alus lan rasane gurih. Somen didol garingan, bentuke kaya sada, cocog kanggo masakan Jepang kang digodhog.
* [[Soba noodles]] utawa mi Jepang. Bentuke kaya [[miemi somen]] nanging wernane klawu utawa ijo tuwa (ngandhut sari teh ijo), racaké didol garingan lan cocog kanggo didadèkaké mi godhog.
* [[Rice Vermicelli]] utawa [[bihun]], digawé saka glepung beras, wernane putih resik lan teksture alus, gampang mateng dadi ora perlu digodhog. Cukup dikum ing banyu panas. Biyasane didol garingan dibungkus plastik. Cocok kanggo soup lan bihun goreng.
* [[MieMi shoa]], asalé saka [[Cina]]. Digawé saka glepung beras, wernane putih lan gampang mateng, Cocok kanggo masak sop lan misoa goreng.
* [[Wonton]] utawa [[kulit pangsit]]. Didol telesan dibungkus plastik. Bentuke segi papat, biyasane diolah kanthi warna-warna isi, bisa dikukus, digodhog utawa digoreng.<ref name="internet 6">[http://www.kaskus.us/showthread.php?t=1326001&page=2 kaskus.us] Mi (diaksés tanggal 10 Oktober 2011)</ref>
 
== Kandungan Gizi ==
Sajeroning 100 gr miemi kering ngandhut 338 Kal, protein7.6g, lemak 11.8g, karbohidrat 50.0g, mineral 1.7&nbsp;mg lan kalsium 49&nbsp;mg. Saka kandhutan gizine, kandhutan kalori saka miemi mung sithik dadi cocog kanggo wong kang lagi diet.<ref name="internet 6"/>
 
== Tips Ngolah MieMi ==
* Manawa tuku miemi sajeroning kemasan, gatekake tanggal kedaluarsane, kawutuhan wadhah lan nomer register saka POM.
* Godhog miemi garing kanthi suwé lan umub, wektune sawetara 4-5 menit.
* MieMi teles akèh kandhutan banyune saéngga gampang rusak. Jinis iki mung tahan sadina, sakluwihe, kualitas rasa, tekstur, lan hygiene bakal mudhun.
* Aja nggodhog utawa masak miemi kesuwen amarga teksture bakal rusak lan ora kenyal manèh.<ref name="internet 6"/>
 
== Cathetan suku ==
352.737

besutan