Taira no Kiyomori: Béda antara owahan

1 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
→‎top: replaced: ngetokake → ngetokaké
(→‎top: éjaan, replaced: hubungan → gayutan, istana → pura (2), jabatan → kalungguhan, mateni → matèni, merga → amarga, pasukan → wadyabala, sawise → sawisé, Sawise → Sawisé (3), utawane → utawa, diwenehake → diwènèhake)
(→‎top: replaced: ngetokake → ngetokaké)
 
{{nihongo|'''Taira no Kiyomori'''|平 清盛}} ([[1118]] - [[20 Maret]] [[1181]]) ya iku [[samurai]] kang njabat kepala [[klan Taira]] ana ing pungkasan [[Jaman Heian]].<ref name="kaio">[http://www.biographybase.com/biography/Taira_no_Kiyomori.html www.biographybase.com]</ref> Kiyomori ya iku samurai pisanan kang diangkat dadi pejabat tinggi kang dijenengi [[Daijō Daijin]].<ref name="kaio"/>
Sawisé jasa ana ing [[Pambrontakan Hōgen]], Kiyomori olej ijin saka [[Kaisar Goshirakawa]] kanggo matèni [[Minamoto no Yoshitomo]] kang nglancarake [[Pambrontakan Heiji]].<ref name="kaio"/> Sawisé njabat Daijō Daijin, klan Taira kang dipimpine bisa dadi kalan kang paling nguwasani Jepang.<ref name="kaio"/> Kakuwasan pamrantahan sakabehe ana ing tangane klan klan Taira sawisé Kaisar Goshirakawa dinyatakake dadi tahanan omah.<ref name="kaio"/>
Nalika jaman semana, anggota klan Taira banjur umuk lan ngetokakengetokaké istilah,''Heishi ni arazumba hito ni arazu''.<ref name="kaio"/> Rasa umuk saka klan taira iki nyebabake rasa ora puas saka kalangan samurai.<ref name="kaio"/> Nalika wadyabala [[klan Minamoto]] nglancarake pambrontakan kanggo ngalahake klan Taira, Kiyomori mati amarga lara demam lan panas dhuwur.<ref name="kaio"/>
Taira no Kiyomori lair ana ing [[Provinsi Ise]] nalika taun [[1118]] saka pewaris kepala [[klan Ise Taira]] kang jenenge [[Taira no Tadamori]].<ref name="taiaio">[http://encyclopedia2.thefreedictionary.com/Taira+no+Kiyomori encyclopedia2.thefreedictionary.com]</ref> Ibune duwé jeneng Gion Nyogo kang makarya dadi punggawa pura, utawa adhine saka Gion Nyogo (''nyogo'' ya iku gelar kanggo wong wadon kang makarya ana ing pura).<ref name="taiaio"/> Miturut kisah ''[[Heike Monogatari]]'', Kiyomori ya iku bayi saka kasil gayutan [[Kaisar Shirakawa]] karo Gion Nyogo kang diwènèhake marang Taira no Tadamori.<ref name="taiaio"/>
Taun [[1129]], bapake Kiyomori munggah pangkat dadi pejabat dhuwur kang tingkate [[Jugoige]].<ref name="taiaio"/> Sawisé bisa numpas komplotan bajak laut, bapake Kiyomori ditunjuk dadi [[Gyōbushō|Gyōbukyō]] lan kalungguhan iki kang mengkone diwarisake marang Kiyomori kang ditunjuk dadi panguwasa [[Provinsi Aki]] nalika taun [[1146]].<ref name="taiaio"/>
352.737

besutan