Présidhèn Républik Indonésia: Béda antara owahan

10.616 bèt wis ditambahake ,  2 taun kepungkur
Digawé kanthi mertal kaca "Presiden Indonesia"
c (Bot: Mbenakaké rong pralihan nèng Pratélan Présidhèn Indonésia)
(Digawé kanthi mertal kaca "Presiden Indonesia")
Tenger: Pertalan Kontèn Ngilangi alihan
{{Infobox official post|post=Presiden|insignia=Indonesian_Presidential_Seal_gold.svg|incumbent=[[Joko Widodo|Ir. H. Joko Widodo]]|image=Joko Widodo 2014 official portrait.jpg|imagesize=188px|incumbentsince=20 Oktober 2014|website={{URL|http://presidenri.go.id/|}}}}'''[[Présidhèn|Presiden]] Indonesia''' (jeneng saka posisi resmi: '''Presiden Republik Indonesia''') kepala negara nalika sirah saka pemerintah [[Indonésia|Indonesia]]. Minangka kepala negara, Presiden resmi simbol ing Indonesia negara ing [[Bumi|donya]]. Minangka kepala pamaréntahan, Presiden dibantu dening '''wakil presiden''' lan [[Mentri departemen|mentri]] ing kabinèt, ngemu daya [[eksekutif]] kanggo nindakake pakaryan saka pemerintah dina-dina. Presiden (lan Wakil Presiden) dadi kanggo 5 taun, lan sesampunipun bisa re-kapilih ing kantor padha kanggo siji term.
#ALIH [[Pratélan Présidhèn Indonésia]]
 
== Panguwasa, kuwajiban, lan hak-hak ==
Panguwasa, kewajiban, lan hak-hak Presiden kalebu:
* Ngemu daya saka pemerintah miturut KONSTITUSI
* Ngemu kakuwasan paling dhuwur liwat [[Tentara Nasional Indonésia Angkatan Dharat|Tentara]], [[Tentara Nasional Indonésia Angkatan Laut|angkatan Laut]]<nowiki/>lan [[Tentara Nasional Indonesia Angkatan Udara|Angkatan Udhara]]
* Diajukake Konsep Hukum kanggo [[Dewan Perwakilan Rakyat|house saka Wakil]] (DPR). Presiden kanggo tumindak diskusi lan disetujoni saka konsep hukum karo PARLEMEN lan pass BILL menyang HUKUM.
* Stipulate angger-Angger Pamaréntahan ing Lieu saka Hukum (ing kawigaten pasukan)
* Pesawat Saka Peraturan Pemerintah
* Milih lan ngilangi [[Kamentrian Indonésia|mentri]]
* Wara-wara perang, nggawe tentrem lan negari karo negara-negara liyane karo persetujuan PARLEMEN
* Nggawe liyane perjanjian internasional karo persetujuan PARLEMEN
* Ngumumaké negara saka bebaya.
* Angkat utusane lan consuls. Ing ngangkat saka duta, Presiden saka anggit saka DPR
* Nampa panggonan seko saka utusane saka ing negara liyane karo anggit saka DPR.
* Menehi clemency lan papan pemulihan karo manungsa waé kanggo wawasan saka [[Mahkamah Agung Republik Indonesia|Pengadilan Supreme]]
* Menehi pangapuranéng, amnesty lan penghancuran saka anggit saka DPR
* Menehi judhul, patut, lan tandha kehormatan liyane sing diatur dening HUKUM
* Inaugurating anggota [[Badan Pemeriksa Keuangan|saka audit papan]] iku dipilih déning PARLEMEN karo anggit [[Dewan Perwakilan Daerah|saka Daerah Wakil Pbb]]
* Nemtokake katetepan saka calon ngajokaken dening [[Komisi Yudisial|Hukum Komisi]] lan diijinake dening house
* Netepake hakim sah miturut ukum saka calon ngajokaken dening Presiden, PARLEMEN, lan Pengadilan Supreme
* Milih lan ngilangi anggota saka Hukum Komisi karo persetujuan PARLEMEN.
 
== Syarat ==
Ing syarat-syarat Presiden lan Wakil Presiden Republik Indonesia miturut HUKUM No. 42 taun 2008 ing Pemilihan umum Presiden lan Wakil Presiden minangka nderek:
# Wedi marang gusti Allah moho Kuwoso
# Indonesia warga wiwit lair lan tau ditampa kewarganegaraan liyane amarga saka dhewe bakal
# Tau nyekel negara, uga tau laku tumindak pidana korupsi lan felonies liyane
# Bisa karohanen lan fisik kanggo nindakake pakaryan lan kewajiban minangka presiden lan Wakil Presiden
# Manggon ing wilayah Negara Kesatuan Republik Indonesia
# Wis kacarita rejeki kanggo cocog panguwasa nliti lapuran saka kasugihan saka pejabat negara
# Ora saiki duwe dependents utang individu lan/utawa ing entitas legal sing dadi tanggung jawab saka salabetipun financial negara
# Ora kang ngumumaké bangkrut dening pengadilan kaputusan
# Tau setya mirangake tumindak
# Pangguna minangka Pinilih
# Duwe seng mbayar pajek identification Number (TIMAH) lan wis mbeta metu kewajiban kanggo mbayar tax sak suwene 5 taun minangka bukti dening Taunan Income Tax individu seng mbayar pajek
# Wis tau njabat minangka Presiden utawa Wakil Presiden sak loro (2) kaping term ing kantor padha
# Manut Pancasila minangka dhasar negara, konstitusi Republik Indonesia Taun 1945, lan cita-cita Proklamasi [[Proklamasi kamardikan Indonésia|17 agustus 1945]]
# Tau dihukum penjara dening pengadilan kaputusan kang wis permanen legal pasukan kanggo nglakoni pidana pelanggaran bakal kaukum karo penjara 5 (limang) taun utawa luwih
# Umur ing paling 35 (telung puluh limang) taun
# Educated paling kurang rampung Sekolah menengah (SMA), Madrasah Aliyah (MA), Sekolah Kejuruan (SMK), lan Madrasah Aliyah Kejuruan (MAK), utawa wangun liya padha
# Tinimbang saka mantan anggota saka begalan organisasi [[Parté Komunis Indonésia|Partai Komunis Indonesia]], kalebu organisasi saka sawijining massa, utawa ora wong melu langsung ing G. 30.S/PKI
# Duwe sesanti, misi, lan program ing mbeta metu pemerintah Republik Indonesia
 
== Pilihan ==
[[Gambar:Stamps_of_Indonesia,_031-05.jpg|jmpl|Prangko Saka Presiden Susilo Bambang Yudhoyono]]
Miturut Katelu amandemen [[Undhang-Undhang Dhasar Negara Republik Indonésia 1945|saka 1945 KONSTITUSI]] , Artikel 6A, Presiden lan Wakil Presiden kapilih ing siji pasangan langsung dening wong liwat [[Pamilihan Umum ing Indonésia|Pemilihan]] Presiden lan Wakil Presiden (Pemilu presiden). Sadurungé, Presiden (lan Wakil Presiden) kapilih dening [[Majelis Permusyawaratan Rakyat|wong-Wong kang Majelis Permusyawaratan]]. Kanthi owah-Owahan saka 1945 KONSTITUSI, Presiden ora ono tanggung jawab kanggo DÉWAN, lan kedudukan antarane Presiden lan KEYGEN iku padha karo.
 
Candidates kanggo Presiden lan Wakil Presiden ngajokaken dening partai politik utawa dikombinasikaké partai politik contesting sadurunge pemilu. Pemilu presiden pisanan ing Indonesia, iki dianakaké ing taun [[Pamilihan Umum Indonesia 2004|2004]].
 
Yen ing Pemilu presiden dijupuk votes >50% nomer votes ing pemilihan karo ing paling 20% ing saben provinsi sing nyebar liwat setengah nomer provinsi Indonesia, banjur padha bakal ngumumaké minangka kapilih dadi presiden lan Wakil Presiden. Yen ana pasangan calon Presiden lan Wakil Presiden kapilih, banjur pasangan sing angsal paling votes pisanan lan kaloro ing Pemilu presiden ing ngisor iki Pemilu presiden Babak Kapindho. Pasangan sing dijupuk paling votes ing Babak Kapindho saka Presiden ngumumaké minangka Kapilih dadi presiden lan Wakil Presiden.
 
=== Pemilu saka Wakil Presiden kosong mlompong ===
Ing acara saka lowongan kerja a Wakil Presiden, Presiden diajukake 2 calon Wakil presiden kanggo KEYGEN. Ing paling anyar, ing 60 dina saka PATEMON dianakaké Sesi saka KEYGEN kanggo milih Wakil presiden.
 
=== Pemilu Presiden lan Wakil Presiden sing kosong mlompong ===
Ing syarat-syarat presiden lan Wakil Presiden sing loro biso kanggo tetep bebarengan, banjur partai politik (utawa koalisi partai politik) kang pasangan Calon Presiden/Wakil Presiden menang paling votes pisanan lan kaloro ing Pemilu presiden sadurunge, propose a pasangan saka calon Presiden/Wakil Presiden kanggo KEYGEN.
 
Ora luwih saka ing 30 dina, PATEMON dianakaké Sesi saka KEYGEN kanggo milih Presiden lan Wakil Presiden.
 
== Peresmian ==
[[Gambar:Presidential_Standard_of_Indonesia.svg|jmpl|Flag Of Presiden Indonesia]]
Ing sesuai karo Bab: 9 saka 1945 KONSTITUSI, Presiden lan Wakil Presiden-milih sumpah miturut agama, utawa janji atas sadurunge wong-Wong kang Majelis Permusyawaratan utawa house saka Wakil. Yen MAJELIS utawa house saka wakil ora bisa terus pangrungon, banjur Presiden lan Wakil Presiden-milih sumpah miturut agama, utawa janji atas ing ngarsane saka kepemimpinan saka KEYGEN sekseni dening kepemimpinan saka Pengadilan Supreme.
 
=== Janji Presiden (Wakil Presiden) ===
 
== Buyaran ==
Asli saka impeachment Presiden/Wakil Presiden uga diajukake dening [[Dewan Perwakilan Rakyat|house saka wakil]].
 
Yen DPR pracaya sing Presiden/Wakil Presiden wis setya nglanggar hukum utawa ora ana maneh nduweni minangka Presiden/Wakil Presiden (ing framework saka implementasine saka fungsi kasil saka house saka wakil), ing house saka wakil bisa ngirim panjalukan [[Mahkamah Konstitusi Indonesia|sah miturut Ukum Pengadilan]], yen iku nemu ing dhukungan saka ing paling 2/3 saka nomer anggota saiki ing plenary session dirawuhi dening ing paling 2/3 saka nomer anggota.<ref>[http://news.detik.com/read/2010/01/22/184420/1284302/10/wapres-bisa-jadi-presiden-kemudian-memilih-wakilnya?nd771108bcj Wapres bisa jadi presiden kemudian memilih wakinya]</ref><ref>[http://news.detik.com/read/2010/01/31/120152/1289732/10/dalam-konstitusi-wapres-bisa-dimakzulkan?nd771108bcj Dalam konstitusi wapres bisa dimakzulkan]</ref>
 
Yen wis mbuktekaken miturut 1945 KONSTITUSI artikel 7A banjur house saka wakil bisa berkas biaya saka impeachment kanggo Pengadilan sah miturut Ukum saka RI, banjur sawise mlaku nyoba ing ngatur saka sah miturut Ukum Pengadilan RI bisa ditulis mbecikake mratelakake panemume, ing house saka wakil utawa tinulis nolak mratelakake panemume, ing house saka wakil.<ref>Pasal 83 ayat (2) UU MK</ref> lan KEYGEN-RI banjur bakal rapat kanggo nindakake pancasan saka sah miturut Ukum Pengadilan RI.
 
== Tengen Financial/Administratif ==
Dhasar gaji lan tunjangan saka Presiden wis diatur ing Hukum No. 7 1978 bab Hak Financial/Administratif Presiden lan Wakil Presiden uga Mantan Presiden lan Mantan Wakil Presiden yaiku:
# Gaji dhasar saka Presiden 6 x (kaping enem) gaji dhasar saka dhuwur Pejabat Republik Indonesia ing kajaba iku kanggo Presiden lan Wakil Presiden;
# Kantor tunjangan lan tunjangan ing sesuai karo hukum lan angger sing aplikasi kanggo Pns;
# Saliyane kanggo gaji lan tunjangan, Presiden uga dianugerahi kabeh beban béya sing magepokan karo implementasine saka tugas saka sawijining kewajiban, kabeh biaya saka kluwarga, lan kabeh biaya sing care kesehatan uga minangka kulawarga.<ref>[http://sipuu.setkab.go.id/PUUdoc/4085/Uu0071978.htm Undang-Undang Nomor 7 Tahun 1978 tentang tentang Hak Keuangan/Administratif Presiden dan Wakil Presiden serta Bekas Presiden dan Bekas Wakil Presiden]</ref>
Saiki gaji dhasar saka Presiden gunggungipun Rp30,24 yuta. Sangu Rp32,50 yuta supaya total gaji sing ditampa dening presiden saben sasi agengipun Rp62,74 yuta.<ref>[http://bisnis.liputan6.com/read/2054603/intip-gaji-dan-hak-presiden-dan-wapres-setelah-pensiun Liputan6: Intip Gaji dan Hak Presiden dan Wapres Setelah Pensiun]</ref>
 
== Waca uga ==
* Wakil Presiden Indonesia
* [[Kamentrian Indonésia|Kamentrian Indonesia]]
* [[Kabinèt Indonésia|Dhaptar kabinet Indonesia]]
* Dhaptar Perdhana Mentri Indonésia
* [[Pratélan Présidhèn Indonésia|Dhaptar Présidhèn Indonésia]]
* [[Pratélan Wakil Présidhèn Indonésia|Dhaptar Wakil Presidhèn Indonésia]]
* Sejarah Lembaga Kepresidenan Indonesia
* Tim Doctors Presiden
* Ing comparison antarane Presiden Indonesia
 
== Referensi ==
{{reflist|2}}
#ALIH [[Pratélan Kategori:Présidhèn Indonésia]]
1.553

besutan