Présidhèn Républik Indonésia: Béda antara owahan

56 bèt wis ditambahake ,  2 taun kepungkur
Ejaan è lan é
(Digawé kanthi mertal kaca "Presiden Indonesia")
Tenger: Pertalan Kontèn Ngilangi alihan
(Ejaan è lan é)
{{Infobox official post|post=Presiden|insignia=Indonesian_Presidential_Seal_gold.svg|incumbent=[[Joko Widodo|Ir. H. Joko Widodo]]|image=Joko Widodo 2014 official portrait.jpg|imagesize=188px|incumbentsince=20 Oktober 2014|website={{URL|http://presidenri.go.id/|}}}}'''[[Présidhèn|Presiden]]Présidèn IndonesiaIndonésia''' (jeneng saka posisi resmi: Présidèn '''PresidenRépublik Republik IndonesiaIndonésia''') kepala negara nalikaminangka sirah saka pemerintahpamaréntah [[Indonésia|Indonesia]]. Minangka kepala negara, PresidenPrésidèn simbol resmi simbol ing Indonesia negara ing [[Bumi|donya]]Indonésia. Minangka kepala pamaréntahan, Presiden dibantu deningdéning '''wakil presidenpresidhèn''' lan [[Mentri departemen|mentri]] ing kabinèt, ngemu daya [[eksekutif]] kanggo nindakakenindakaké pakaryan saka pemerintah dina-dina. PresidenPrésidèn (lan Wakil PresidenPrésidèn) dadi kanggo 5 taun, lan sesampunipunsawisé iku bisa re-kapilih manèh ing kantor padha kanggo sijisak périodhe termmanèh.
 
== Panguwasa, kuwajiban, lan hak-hak ==
Panguwasa, kewajiban, lan hak-hak PresidenPrésidèn kalebu:
* Ngemu daya saka pemerintah miturut KONSTITUSI
* Ngemu kakuwasan paling dhuwur liwat [[Tentara Nasional Indonésia Angkatan Dharat|Tentara]], [[Tentara Nasional Indonésia Angkatan Laut|angkatan Laut]]<nowiki/>lan [[Tentara Nasional Indonesia Angkatan Udara|Angkatan Udhara]]
* DiajukakeDiajokaké KonsepKonsèp Hukum kanggo [[Dewan Perwakilan Rakyat|house saka Wakil]] (DPR). PresidenPrésidèn kanggo tumindak diskusi lan disetujoni saka konsep hukum karo PARLEMEN lan pass BILL menyang HUKUM.
* Stipulate angger-Angger Pamaréntahan ing Lieu saka Hukum (ing kawigaten pasukan)
* Pesawat Saka Peraturan Pemerintah
* Milih lan ngilangi [[Kamentrian Indonésia|mentri]]
* Wara-wara perang, nggawenggawé tentrem lan negari karo negara-negara liyane karo persetujuan PARLEMEN
* NggaweNggawé liyaneliyané perjanjian internasional karo persetujuan PARLEMEN
* Ngumumaké negara saka bebaya.
* Angkat utusaneutusané lan consuls. Ing ngangkat saka duta, PresidenPrésidèn saka anggit saka DPR
* Nampa panggonan seko saka utusaneutusané saka ing negara liyane karo anggit saka DPR.
* MenehiMènèhi clemency lan papan pemulihan karo manungsa waé kanggo wawasan saka [[Mahkamah Agung Republik Indonesia|Pengadilan Supreme]]
* MenehiMènèhi pangapuranéng, amnesty lan penghancuran saka anggit saka DPR
* MenehiMènèhi judhul, patut, lan tandha kehormatan liyane sing diatur dening HUKUM
* Inaugurating anggota [[Badan Pemeriksa Keuangan|saka audit papan]] iku dipilih déning PARLEMEN karo anggit [[Dewan Perwakilan Daerah|saka Daerah Wakil Pbb]]
* Nemtokake katetepan saka calon ngajokakenngajokaké dening [[Komisi Yudisial|Hukum Komisi]] lan diijinakediijinaké dening house
* NetepakeNetepaké hakim sah miturut ukum saka calon ngajokakenngajokaké deningdéning Presiden, PARLEMEN, lan Pengadilan Supreme
* Milih lan ngilangi anggota saka Hukum Komisi karo persetujuan PARLEMEN.
 
== Syarat ==
Ing syarat-syarat PresidenPrésidèn lan Wakil PresidenPrésidèn RepublikRépublik Indonesia miturut HUKUM No. 42 taun 2008 ing Pemilihan umum PresidenPrésidèn lan Wakil PresidenPrésidèn minangka nderekndhèrèk:
# Wedi marang gusti Allah mohomaha KuwosoKuwasa
# IndonesiaWarga wargaNegara Indonésia wiwit lair lan tau ditampa kewarganegaraan liyaneliyané amarga saka dhewedhéwé bakal
# Tau nyekel negara, uga tau laku tumindak pidana korupsi lan felonies liyaneliyané
# Bisa karohanenkarohanèn lan fisik kanggo nindakakenindakaké pakaryan lan kewajiban minangka presidenprésidèn lan Wakil PresidenPrésidèn
# Manggon ing wilayah Negara Kesatuan RepublikRépublik IndonesiaIndonésia
# Wis kacarita rejeki kanggo cocog panguwasa nliti lapuran saka kasugihan saka pejabat negara
# Ora saiki duwe dependents utang individu lan/utawa ing entitas legallégal sing dadi tanggung jawab saka salabetipun financial negara
# Ora kang ngumumaké bangkrut dening pengadilan kaputusan
# Tau setya mirangakemirangaké tumindak
# Pangguna minangka Pinilih
# DuweDuwé sengsing mbayar pajek identification Number (TIMAH) lan wis mbeta metu kewajiban kanggo mbayar tax sak suwenesuwéné 5 taun minangka bukti deningdéning Taunan Income Tax individu seng mbayar pajek
# Wis tau njabat minangka PresidenPrésidèn utawa Wakil PresidenPrésidèn sak loro (2) kaping term ing kantor padha
# Manut Pancasila minangka dhasar negara, konstitusi RepublikRépublik IndonesiaIndonésia Taun 1945, lan cita-cita Proklamasi [[Proklamasi kamardikan Indonésia|17 agustus 1945]]
# Tau dihukum penjara dening pengadilan kaputusan kang wis permanenpermanèn legal pasukan kanggo nglakoni pidana pelanggaran bakal kaukum karo penjara 5 (limang) taun utawa luwih
# Umur ing paling 35 (telung puluh limang) taun
# Educated paling kurang rampung Sekolah menengah (SMA), Madrasah Aliyah (MA), Sekolah Kejuruan (SMK), lan Madrasah Aliyah Kejuruan (MAK), utawa wangun liya padha
# Tinimbang saka mantan anggota saka begalan organisasi [[Parté Komunis Indonésia|Partai Komunis Indonesia]], kalebu organisasi saka sawijining massa, utawa ora wong melu langsung ing G. 30.S/PKI
# DuweDuwé sesanti, misi, lan program ing mbeta metu pemerintah RepublikRépublik IndonesiaIndonésia
 
== Pilihan ==
1.479

besutan