Bayi: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  4 taun kepungkur
c
clean up, replaced: sanés → sanès (2) using AWB
(→‎top: éjaan, replaced: kadasta → kados ta)
c (clean up, replaced: sanés → sanès (2) using AWB)
[[Gambar:Baby holding feet.jpg|thumb|right|Bayi]]
'''Bayi''' inggih punika [[manungsa]] ingkang nembé mawon miyos ngantos yuswa 12 sasi, ananaing boten wonten watesan pasti. Miturut [[Psikologi]], Bayi inggih punika periode parkembangan antawisipun miyos ngantos 18 utawi 24 sasi. Masa bayi inggih punika masa ingkang gumantung sanget kaliyan tiyang diwasa. Kathah kagiyatan psikologis ingkang kadadosan minangka wiwitan kados ta basa, pamikiran simbolis, koordinasi sensorimotor, saha gladhen sosiyal. Wonten ing masa punika bayi kapérang dados kalih, kapejahan neonatal (kapejahan ing 27 dinten sepindha miyos, saha post-neonatal (sasampunipun 27 dinten).
Bayi dipunparingi panganan lumantar [[susu]] indhustri kusus. Bayi kagungan pamikiran nyedot, ingkang damel piyambakipun saged nyedot susu saking [[Prembayun]]. Manawi [[ibu]] boten saged nyosoni, saged dipun-gantos kanthi formula bayi ingkang biyasa dipun-ginakaken wonten ing nagari kulon. Ing nagari sanéssanès wonten jasa sewa ''perawat basah(wet nurse)'' kanggé nyosoni bayi mau.
Bayi boten saged ngatur pambuangan kotoranipun, pramila dipun-ginakaken [[popok]]. Popok ingkang dipun-ginakaken bayi saged awujud popok saking jarit biyasa utawi popok ingkang sekali ageman (diapers). Sapunika popok sekali ageman asring dipun-ginakaken amargi praktis ugi boten ngrepotaken, ananging wonten prekawis saking popok sekali ageman inggih punika prekawis ruam popok. Kulit bayi ingkang sensitif asring katutup saha éwed ambékan saéngga mungkinaken kawontenanipun perkawis ruam saha iritasi kulit bayi. Manawi boten dipuntangani njalari peradangan kulit bayi saha infeksi.<ref name="internet 1">[http://carapedia.com/pengertian_definisi_bayi_info2132.html Sakilas babagan Bayi] (dipununduh 10 nopember 2012)</ref>
== Urutan perkembanganipun fisik bayi saderengipun saged mlampah: ==
* milai gladhen lenggah saking kahanan jumeneng (yuswa 10 sasian)
* milai mlampah rémbétan, kanthi cepengan piranti griya (yuswa 11 sasian)
* milai mlampah saha pindhah saking satunggal piranti dhateng piranti sanéssanès nyambi cepengan (yuswa 12 sasian).<ref name="internet 2">[http://www.tipsbayi.com/melatih-bayi-berjalan.html Urutan perkembanganipun fisik bayi saderengipun saged mlampah] (dipununduh 10 nopember 2012)</ref>
== Faktor-faktor Panyebab awrat Bayi kirang limrah ==
* Faktor Ibu
1.443

besutan