Perang Adhem: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  2 taun kepungkur
→‎top: ganti isi, replaced: dikenalaké → kawanuhaké
(→‎top: ganti isi, replaced: dikenalaké → kawanuhaké)
'''Perang Dingin''' iku sebutan kanggo sawijining periodhe nalika dumadi konflik, kategangan, lan kompetisi antarané [[Amérika Sarékat]] (sarta sekuthu-sekuthuné disebut ''[[Blok Kulon]]'') lan [[Uni Sovyet]] (sarta sekuthu-sekuthuné disebut ''[[Blok Wétan]]'') sing dumadi antarané taun [[1947]]—[[1991]]. Persaingan kekaroné dumadi ing manéka warna babagan: koalisi militèr; idéologi, psikologi, lan telik sandhi; militèr, indhustri, lan pangembangan tèknologi; pertahanan; lomba nuklir lan senjata; lan akèh manèh. Sing diwedèni, perang iki bakal kapungkasan kanthi [[perang nuklir]], sing akiré ora dumadi. Istilah "Perang Dingin" dhéwé dikenalakékawanuhaké ing taun 1947 déning Bernard Baruch lan Walter Lippman saka Amérika Sarékat kanggo nggambaraké gayutan sing dumadi ing antarané kaloro nagara adhikuwasa mau.
 
Sawisé AS lan Uni Sovyèt sekuton lan kasil ngancuraké [[Nazi Jerman]], kaloro pihak béda pendhapat ngenani priyé cara sing trep kanggo yasa Éropah pascaperang. Sakwéné sapérangan dhékade sabanjuré, saingan antarané kekaroné nyebar metu Éropah lan ngrambah ing saindhenging donya nalika AS yasa "pertahanan" marang kuminisme kanthi mbentuk sapérangan aliansi karo sapérangan nagara, mliginé karo nagara ing [[Éropah Kulon]], [[Timur Tengah]], lan [[Asia Kidul-Wétan]].
348.872

besutan