Kaisar Tianqi: Béda antara owahan

2 bèt wis ditambahake ,  2 taun kepungkur
c
clean up, replaced: dokumen → dhokumèn using AWB
c (clean up, replaced: dokumen → dhokumèn using AWB)
 
'''Kaisar Tianqi''' ([[Hanzi]]: 天啟, {{lahirmati||23|12|1605||30|9|1627}}) ya iku kaisar ka-15 saka [[Dinasti Ming]] kang mrentah saka taun [[1620]] nganti tekan taun 1627.<ref name="tianqi"/><ref name="kaisar">[http://m-search.jp/ms/n_news.cgi?MoN=g&UoN=wapedia.mobi%2Fid%2FKaisar_Tianqi m-search.jp]</ref> Tianqi lair karo jeneng '''Zhu Youxiao''' (朱由校), ya iku anak pisanan saka [[Kaisar Taichang]].<ref name="kaisar"/> Dhèwèké dadi kaisar nalika umuré nembé 15 taun sawisé bapake mangkat nalika taun 1620.<ref name="kaisar"/>
== Pamrntahan ==
Tianqi ya iku kaisar kang males lan sok nglalekake tugase dadi kepala nagara.<ref name="tianqi">[http://www.tionghoa.com/2008/07/ www.tionghoa.com]</ref> Dhèwèké ya iku saijining kaisar kang ora bisa maca lan uga ora seneng sinau.<ref name="kaisar"/> Amarga ora bisa anggoné maca laporan lan dokumendhokumèn kenagaraan, ditambah manèh ketidaktertarikane marang urusan nagara, kekuasaane banjur disalahgunakake déning kasim kepalane, [[Wei Zhongxian]] lan [[Selir Ke]], ibu susu kang nggedekake dhèwèké.<ref name="kaisar"/>
Ke ya iku sawijining wanita kang ora bener.<ref name="kaisar"/> Sawisé bapake mati, dhèwèké urip karo salah siji kasim kang jenenge Wei Chao, ora let suwé, dhèwèké banjur lunga minggat lan pindah menyang kasim liyané kang ora liya ya iku Wei Zhongxian.<ref name="kaisar"/> Manfaatke akses kang amba kanggo gegandengan karo kaisar, dhèwèké nggoda kaisar enom mau kang ndadèkaké dhèwèké kanugrahan gelar Nyonya Fengsheng.<ref name="kaisar"/>
 
5.601

besutan