Hyang: Béda antara owahan

3 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
c
clean up, replaced: konsep → konsèp (3) using AWB
(éjaan, replaced: biasanipun → limrahipun (3))
c (clean up, replaced: konsep → konsèp (3) using AWB)
Tembung '''Hyang''' ngrujuk ing satunggiling Dat Abadi lan Supernatural, limrahipun dipunwastani ngawasi lan mréntah [[manungsa]] lan alam semesta utawi jagat raya. Prakawis punika saged ugi dipun-ginakaken kanggé ngrujuk ing sapérangan konsepkonsèp-konsepkonsèp ingkang mempèr kaliyan prakawis punika umpaminipun satunggiling wangun ènèrgi utawi kasadaran ingkang ngrasuk ing sadaya alam semesta, ing pundi kawontenan Hyang ndamel alam semesta wonten; sumber sadaya ingkang wonten; Kebajikan ingkang paling saé lan paling inggil ing sadaya makluk gesang; utawi punapa kémawon ingkang boten saged dipunmangertos utawi dipunjelasaken.
 
Kathah tafsir tumrap asma “Tuhan” punika ingkang sami tetentangan satunggal lan satunggalipun. Punapa punika teges ingkang leres? Éwadéné kapercayaan dhumateng “Tuhan” wonten ing sadaya kabudayan lan peradaban, nanging tegesipun bènten-bènten.
 
== Tuhan utawi Déwa? ==
Ing basa Malayu utawi basa Indonésia; kalih [[konsepkonsèp]] utawi asma ingkang wonten sesambetanipun kaliyan “Ketuhanan”, inggih punika: Tuhan piyambak lan [[Déwa]]. Panganut monotéisme limrahipun nolak ngginakaken tembung [[Déwa]] ing Indonésia, nanging saleresipun prakawis punika boten wonten dhasaripun. Amargi ing [[Prasasti Trengganu]], [[prasasti]] paling sepuh ing [[basa Malayu]] ingkang kaserat ngginakaken [[Huruf Arab]] ([[Huruf Jawi]]) nyebat “Sang Déwata Mulya Raya”. Pripun mawon, ing mangsa sapunika pangertèn tembung Tuhan dipun-ginakaken kanggé ngrujuk ''Tuhan'' ingkang tunggal, sauntara Déwa dipunanggep ngandhet teges salah satunggal saking kathah tuhan saéngga langkung ngacu tumuju [[politèisme]].
 
Sacara [[filsafat]], prèstasi ing pamadosan Tuhan limrahipun gadhah ujung ing pinanggihan éksistensi Tuhan kémawon, lan boten ngantos dumugi ing substansi prekawis Tuhan. Ing istilah filsafat éksistensi Tuhan punika kaloka kanthi istilah absolut, distinct lan unique.
5.603

besutan