Pelé: Béda antara owahan

12 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
ganti isi, replaced: pemain → juru main (4)
(→‎Pranala njaba: éjaan, replaced: - → -, - → -)
(ganti isi, replaced: pemain → juru main (4))
| nationalcaps(goals) = {{0}}92 {{0}}(95)
}}
'''Edison Arantes do Nascimento''' utawi ingkang asring dipuntepungi kanthi nama '''Pelé''' ({{lahirmati||23|10|1940}}) inggih punika minangka [[legenda]] bal-balan donya ingkang asalipun saking [[Brasil]]. Sadanguning karieripun minangka pemainjuru main, Pelé kasil mbekta [[Brasil]] dados Juara Donya Bal-balan kaping 3, inggih punika nalika taun [[1958]] ing [[Swedia]], taun [[1962]] ing [[Chili]], lan taun [[1970]] ing [[Meksiko]]. Berkat kasuksesanipun mau, Brasil kagungan hak saking [[Piala Jules Rimet]]. Pelé pikantuk jejuluk ''O Rei'' utawi ''Sang Raja''.<ref>http://www.fifa.com/classicfootball/players/player=63869/index.html</ref>
 
Piyambakipun miyos wonten ing Três Corações, [[Minas Gerais]], [[Brasil]].
 
== Miyos ==
Pelé ingkang miyos ing Três Corações inggih punika putra pemainjuru main bal-balan ingkang main wonten ing Fluminense, Dodinho kaliyan Dona Celeste Arantes. Wiwitanipun dipunjeluk kanthi nama ''Dico'' ananging lajeng dipunjeluk minangka Pelé déning kanca-kancanipun ngrujuk wonten ing nama kiper Vasco da Gama ingkang minangka idolanipun, Bilé.
Pelé gesang wonten ing kemiskinan wonten ing [[Sao Paulo]]. Piyambakipun pados arta tambahan minangka pelayan ing kedai teh sakitaripun. Piyambakipun lajeng kagabung kaliyan klub lokal Bauru wiwit taun 1952 ananging Pelé boten kiyat mundhut septu bal. Piyambakipun lajeng main kanthi nalikaken koran bekas wonten ing samparanipun minangka sepatu, lan buah jeruk minangka balipun.<ref>http://www.imdb.com/name/nm0671446/</ref>
 
===Santos===
 
Wonten ing taun [[1956]], Pelé ndhèrèk seleksi pemainjuru main bal-balan saking klub Santos, sawijining klub alit wonten ing njawi [[Sao Paulo]]. Pemandu bakat ingkang mirsani lajeng ngendika dhateng Présidhèn klub bilih laré 15 taun ingkang nama Pelé bakal dados pemainjuru main paling apik donya. Pelé lajeng miwiti debutipun wonten ing Santos tanggal [[7]] [[September]] [[1957]] damel 1 gol wonten ing kamenangan 7-1 nglawan [[Corinthians]] wonten ing tetandhingan eksebisi.<ref>http://www.360soccer.com/pele/</ref> Nalika liga dipunwiwiti, Pelé sampun pikantuk papan utama wonten ing tim senior Santos. Wonten ing akir musim kompetisi Pelé medal minangka top scorer liga nalika umur 16 taun. Namung wonten ing wekdal ingkang singkat, Pelé lajeng dipundangu saperlu kagabung wonten ing skuat tim nasional Brasil. Sasampuning penampilanipun wonten ing Piala Dunia 1962, tim raksasa eropa kados Real Madrid, Manchester United lan Juventus wiwit ngincer piyambakipun. Ananging bab punika dipuncegah déning pamaréntah Brasil kanthi ngendika bilih Pelé minangka baegyan saking harta karun nagara lan boten dipunkeparengaken main bal-balan wonten ing njawi [[Brasil]].<ref>http://www.pele-sports.com/en/</ref>
 
== Cathetan suku ==
352.737

besutan