Panganan sekolah: Béda antara owahan

1.578 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
Digawé kanthi mertal kaca "Makanan sekolah"
(Digawé kanthi mertal kaca "Makanan sekolah")
 
(Digawé kanthi mertal kaca "Makanan sekolah")
[[Gambar:SchoolLunch.jpg|ka|jmpl|300x300px|Panganan  sekolah ing Amerika Serikat ing taun 1941]]
'''Panganan Sekolah ''' yaiku panganan, biasane mangan awan, sing disedhiakake dening pamarintah kanggo siswa ing sekolah. Rame-ramene, kandhutan nutrisi, lan  keekonomian'' wis gawe ''tatanan panganan sekolahing ngendi-endi panggonan ing wektu tartamtu. Cara ngedol lan panyurung kanggo gawe panganan sing luwih sehat minangkan rong ''faktor utama'' sing  ngawekani  aturan panganan sekolah ing prangpirang-pirang  negara .
 
== Eropah ==
 
=== Inggris ===
Ing  taun 1944, panganan sekolah arupa mangan bengi sing dadi wajibing pamarintah daerah kanthi kabutuhan ''nutrisi'' sing dijurungake. Panganan sekolah  kulawarga sikasebutkasebut ora mbayar kasedyakake kanggodhaharan sing kasedhiyakanggo kanggo kulawarganékulawarga sing duwe incomeasil banget kurang.<ref>[http://www.channel4.com/life/microsites/J/jamies_school_dinners/porridge/index.html Porridge to Pizza, a history of school dinners]</ref> minangka Asil, "nedha bengi sekolah" (''sekolah nedha bengi'') wis dadi istilah sing ngrujuknuju menyang  menu nedhamangan bengi tradisional ing Inggris wiwit taun 1950-an. "[[Pudhing|Godher]]Ager-ager sekolah" ikuyaiku jeneng saka pangan sing historismiturut dadisejarah diladekake  ing sekolah. JajanRoti gypsytar  gyps lan tartsroti tart Manchester minangka contotuladhane.<ref>British celebrity chef Gordon Ramsay discusses [http://www.timesonline.co.uk/tol/life_and_style/food_and_drink/gordon_ramsay/article1304892.ece school puddings as comfort food] in the on-line (London) Times newspaper.</ref>
 
Ing taun 1980-an sampurnapamarintah saka konservatif [[Margaret Thatcher]] kanggo mungkasi program freemangan jajananora mbayar kanggo ewuewon saka anakbocah-bocah lan nyedhiyanimenehi tugas kanggo panguwasa lokal kanggo nyedhiyani sekolahpanganan dhaharansekolah  liwat tenders''tender''. IkuHal yakuwiiki duwe ancas  kanggo nyuda financingbea negara, nanging nyebabake kurangémudhune populasikahaan ingmutu standar panganpanganan kanggo anakbocah-bocah. Ing taun 1999, survey dening Konsulat saka HealthPanaliten Research UkKesehatan ketemuInggris singnemokake menawa, senadyansenajan kualitasmutu panganpanganan  dianggep luwih kurangala, nanging anakbocah-bocah  ing taun 1950-an wisnduweni luwih''diet'' dietsing dibandhingakeluwih kanggoapik anakkatandhangake bocah-bocah ing taun 1990-an amarga kanggonutrisi sing luwih apik nutritionkanthi karokahanan tingkat dhuwur saka [[Gajih|lemak]]gajih lan [[gula]] murahluwih cendhek.<ref>Derek Gillard, 'Food for Thought: child nutrition, the school dinner and the food industry', [www.dg.dial.pipex.com/educ25.shtml]</ref>
 
Kahanan Iki dadi pirembugan  ing taun 2004 nalika tukang masak Jamie Oliver mimpin kampanye kanggo ningkatake  mutu mangan sekolah . Nalika iku, panganan sekolah sing diladekake arupa panganan  cepet dipangan kayata [[Kripik kenthang|kripik kentang]], nuggets, [[pizza]], lan pai. Nalika program iki tontonake ing Channel 4, (''jamie Sekolah mangan Bengi''), masyarakat wiwit menehi panyengkuyung marang bea panganan sekolah, nyebabake pamarentah gawe   Sekolah Pangan Dipercaya. ''Topik'' iki dadi pirembugan utama ing Pamilihan Umum Britania Raya2005.
 
=== Finlandia ===
[[Gambar:Finnish_school_lunch.jpg|jmpl|Mangan awan sekolah ing Finlandia sing wis asring, diladekake ora mbayar  kanggo kabeh siswa]]
''Program'' panganan sekolah ora mbayar  kanggo siswa sekolah dhasar lan sekolah menengah  wis dadi ''program'' nasional wiwit 9 oktober  taun 1948.<ref>TV Newscast 2008-10-09, MTV3 channel</ref> Nanging, ing sawetara panggonan ing Finlandia, program iki wis diwiwiti wiwitan abad kaping-20, yaiku wiwit taun 1902 ing Kuopio sing ing wiwitane mung kanggo siswa ora duwe, lan banjur  kanggo kabeh siswa ing taun 1945.<ref>[http://www.koulut.kuopio.fi/Koulu125/1872/ka1872.htm 1872: Daily life in Schools: Free School dinner in Kuopio. City of Kuopio, 1997.]</ref> Ing Finlandia, mangan awan ing pawiyatan luhur kabiyantu.<ref>[http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/290102161630IL?OpenDocument: Kela's information on meal subsidy] (dalam bahasa Finlandia). 10 September 2012</ref> Panganan sing diladekake kudu sehat kanthi gizi imbang.
 
== Referensi ==
72

besutan