Nyi Blorong: Béda antara owahan

12 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
c
clean up, replaced: dheweke → dhèwèké (4) using AWB
(Digawé kanthi mertal kaca "Nyi Blorong")
 
c (clean up, replaced: dheweke → dhèwèké (4) using AWB)
 
== Legenda ==
Miturut kapercayan masyarakat, Nyi Blorong iku panguwasa kraton pesisir kidul  wis nduweni kesaktian ngedap-edapi, sing melu dadi andhahane mawarna-warna mahluk alus. Miturut critane dhewekedhèwèké pancen ditugasake kanggo nasarake manungsa supaya kejegur ing pasugihan lan ndadekake manungsa babu-babune sing manut.
 
Nyi Blorong katon nganggo kebaya awarna ijo kanthi rajutan emas. Jarit dawa awarna   emas kasebut miturut critane  minangka wujud asline, yaiku  ula raseksa. Nalika rembulan purnama, ayune  lan sektine Nyi Blorong ngrambah tekan pucuk, nanging nalika rembulan wis cilik, dhewekedhèwèké bakal bali menyang wujude sing asli yaiku ula raseksa.
 
[[Serat Centhini]] nyebutake menawa   Nyi Blorong sing ayu yaiku putri saka  Ratu Anginangin. Dheweke diomah-omahake karo Jaka Linglung sawise bakal bojone iku kasil mateni baya  putih panjilmane Prabu Dewatacengkar.
 
== Pesugihan ==
Nyi Blorong dipercaya bisa nekakake kasugihan marang wong kang kapincut ngajak sekuton. Saben tekane Nyi Blorong, dhewekedhèwèké bakal ninggalake  emas ing panggonan dhewekedhèwèké nemoni wong sing sekuton  minangka ganjaran. Emas kasebut miturut critane sabenere minangka sisik-sisik awake.
 
Pesugihan karo Nyi Blorong dipercaya mbutuhake kurban jiwa manungsa pandhereke. Nalika ajal, roh-roh pendhereke iku bakal dadi bagéan saka pedunung kraton gaib  Segara Kidul kanggo ing salawas-lawase. Kajaba iku, ing wektu tartamtu , Nyi Blorong  uga njaluk tumbal nyawa kanggo nambah gunggung  prajurit lan uga nambahake ayune.
== Budaya kawentar ==
* Nyi Blorong iku minangka paraga legenda Indonesia sing  asring dadi tema film. Sawetara film sing nganggo  tema Nyi Blorong yaiku ''Nyi Blorong'' lan ''Perkawinan Nyi Blorong''.
* Buku "''Dari Soal Priyayi sampai Nyi Blorong: Refleksi Historis Nusantara''" minangka kumpulan  tulisan saka sejarawan Ong Hok Ham ing ariwarti[[Kompas (koran)| Kompas]].
 
[[Kategori:Mitologi Jawa]]
1.443

besutan