Wong tuwa: Béda antara owahan

28 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
'''Wong tuwa''' ([[Basa Jawa Krama|Basa Krama]]: Tiyang Sepuh; [[Basa Indonésia|Basa Indonesia]]: ''Orang Tua''; [[Basa Inggris]]: ''Parents'') ya iku pangasuhsing keturunanngopéni katurunan ing spesiesesalah siji dhewespésiès. Ing manungsa, wong tuwa ya iku sing ngurus anak ("anak" ngrujuk marang keturunan, durung peh warsa/usia). Wong tuwa biologis ya iku wong sing ngasilaké anak (sel pejuhmani wong lanang kang ketemu sel endhog saka wong wadon). Wong tuwa ya iku dulur tingkat kapisan lan nduweninduwéni 50% genetikgénétik kang padha karo anak. Wong wadon uga isohbisa dadi wong tuwa lantaran ''sewa rahim''. Sawenèh wong tuwa ana sing dadi wong tuwa angkat, ya iku sing ngopeni lan nggedheké anak, sanadyan ora duwé sesambetan biologis karo anak kasebut. Bocah lola (sing ora duwé wong tuwa) bisa didadekné anak angkat kaliyan simbah utawa karo anggota kulawarga liyané.
 
Wong tuwa uga isohbisa diartikakeduwé sebagaiteges minangka leluhur sing mbusakbisa busak sagenerasi. Kanthi kemajuan medisélmu akhir-akhirmèdis ikiing zaman saiki, sawijining anak nduweni kemungkinan kanggobisa nduweniduwé luwih saka loro wong tuwa biologis.<ref>{{Cite web | url = http://www.bbc.co.uk/news/health-23079276 | title = UK government backs three-person IVF | accessdate = 30 June 2013}}</ref><ref>{{cite book | title = The Law of Sex Discrimination | page = 374 |author1=Nadine Taub |author2=Beth Anne Wolfson |author3=Carla M. Palumbo }}</ref><ref>{{cite book | author = Browne C. Lewis | date = 2012 | title = Papa's Baby: Paternity and Artificial Insemination | page = 136}}</ref> Tuladha wong tuwa biologis ketelu yaiku ''sewa rahim'' utawa wong katelu kang wisbisa menehakemènèhi sampel DNA selamanalika proses reproduksi perbantuan singlan wisbisa ngowahngowahi materi genetik panampa.<ref>{{Cite book | title = Reproductive Technologies | page =25 | author = Louise I. Gerdes |date = 2009}}</ref>
 
Macem-macemJinising wong tuwa sing paling umum yaikuya iku ibu, bapak, wong tuwa angkat, lan simbah. DefinisiDhéfinisi ibu yaikuya iku, “wong wadon sing nduweniduwé sesambetan karo anak utawa anak-anak sing weswis dilairakedilairaké.”<ref>{{cite web|title=mother definition|url=http://www.oxforddictionaries.com/definition/english/mother?rskey=YplwRN&result=1|website=www.oxforddictionaries.com|publisher=Oxford Dictionaries}}</ref> Saben-saben budaya nduweniduwé cara sing beda-beda kanggo keterlibatanngatur kepriyé wong tuwa marangsupaya ditampaneanaké anakbisa urun ing masarakat sosial. Salah siji tuladha kurange keterlibatanMenawa wong tuwa yaikukurang kasuspreduli kelalaianmarang wonganak tuwabisa singnyebabaké isohanak baedadi nyilakakne anakcilaka,<ref>{{Cite book | title = Racial Disproportionality in Child Welfare | page =2 | author = Marian S Harris | date =2014}}</ref> sementarananging ikumenawa wong tuwa singkakéan terlalunyampuri terlibaturusané kadanganak bisa diarani ''over-protektif'', usil,lan utawamalah bisa ganggu menggangguuripé anak.<ref>{{Cite book | title = Evidence in the Psychological Therapies: A Critical Guidance for Practitioners | author = Bernard Roberts | date = 2005 | page = 149}}</ref>
 
==Rujukan==
3.623

besutan