Obat: Béda antara owahan

9 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
anyar, replaced: nyebabaké → njalari (3)
c (clean up, replaced: tradisional → tradhisional using AWB)
(anyar, replaced: nyebabaké → njalari (3))
 
Ing [[Amérika Sarékat]], obat digawé déning [[prusahaan farmasi]] utawa [[farmasi]] kang tuku obat saka [[prusahaan]] farmasi.<ref name="internet2"/> Farmasi uga kena nyediakaké obat kanthi cara langsung tumrap [[pasièn]] yèn obat iku bisa aman nalika dianggo pasièn dhéwé utawa diwènèhi resep kanthi [[preskripsi medis|preskripsi]] kang digawé [[dhokter]].<ref name="internet2">[http://medicastore.com/ medicastore.com](dipunundhuh tanggal 3 Juli 2011)</ref>
Nalika lagi sepisanan dipasaraké, obat duwé rega kang larang, ananging [[asuransi]] [[kaséhatan]] bisa dianggo ngènthèngaké béaya.<ref name="internet2"/> Nalika [[patèn]] salah sawijiné obat wis entèk, [[obat generik]] digawé lan didistribusèkaké déning prusahaan saingan kang nyebabakénjalari regané dadi murah.<ref name="internet2"/> Obat kang ora mbutuhaké [[preskripsi]] saka [[medis]] profésional dikenal kanthi jeneng obat [[OTC]] (basa Inggris: ''Over the Counter'', kang tegesé ing kasir).<ref name="internet2"/> Obat jinis iki kena didol ing [[toko]] biyasa.<ref name="internet2"/>
 
Ing [[Indonésia]], obat kang larang regané luwih akèh cacahé, iki amarga larangé béaya pemasaran kang ditanggung déning prusahaan [[farmasi]], mliginé kanggo obat ''ethical''.<ref name="internet2"/>
* [[Analgesik]] obat kanggo ngilangaké rasa lara
** Non-NSAID [[antipiretik]]
*** [[Acetaminophen]] (uga diarani kanthi jeneng [[parasetamol]], obat iki bisa nyebabakénjalari [[lever]] yèn digunakaké kanthi cara kronik.
** [[NSAIDS]]
*** [[Aspirin]] utawa ASA (acetylsalicylic acid), kang diarani antipiretik
*** [[Ibuprofen]] uga diarani Advil, Motrin, Nuprin and Brufen
** [[Opioids]], [[narkotik]] kanggo ngilangaké rasa lara kang kuwat. Obat iki bisa nyebabakénjalari ketagihan. Obat iki minangka obat rékréasi amarga duwé éfék [[euphorik]].
*** [[Opiates]]
**** [[Morphine]]
348.872

besutan