Panganan sekolah: Béda antara owahan

4 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
c
clean up, replaced: yaiku → ya iku (3) using AWB
(Digawé kanthi mertal kaca "Makanan sekolah")
c (clean up, replaced: yaiku → ya iku (3) using AWB)
[[Gambar:SchoolLunch.jpg|ka|jmpl|300x300px|Panganan  sekolah ing Amerika Serikat ing taun 1941]]
'''Panganan Sekolah ''' yaikuya iku panganan, biasane mangan awan, sing disedhiakake dening pamarintah kanggo siswa ing sekolah. Rame-ramene, kandhutan nutrisi, lan  keekonomian'' wis gawe ''tatanan panganan sekolahing ngendi-endi panggonan ing wektu tartamtu. Cara ngedol lan panyurung kanggo gawe panganan sing luwih sehat minangkan rong ''faktor utama'' sing  ngawekani  aturan panganan sekolah ing pirang-pirang  negara .
 
== Eropah ==
 
=== Inggris ===
Ing  taun 1944, panganan sekolah arupa mangan bengi sing dadi wajibing pamarintah daerah kanthi kabutuhan ''nutrisi'' sing dijurungake. Panganan sekolah  kulawarga kasebut ora mbayar kasedyakake kanggo kanggo kulawarga sing duwe asil banget kurang.<ref>[http://www.channel4.com/life/microsites/J/jamies_school_dinners/porridge/index.html Porridge to Pizza, a history of school dinners]</ref> minangka Asil, "nedha bengi sekolah" (''sekolah nedha bengi'') wis dadi istilah sing nuju menyang  mangan bengi tradisional ing Inggris wiwit taun 1950-an. "Ager-ager sekolah" yaikuya iku jeneng saka pangan sing miturut sejarah diladekake  ing sekolah. Roti tar  gyps lan roti tart Manchester minangka tuladhane.<ref>British celebrity chef Gordon Ramsay discusses [http://www.timesonline.co.uk/tol/life_and_style/food_and_drink/gordon_ramsay/article1304892.ece school puddings as comfort food] in the on-line (London) Times newspaper.</ref>
 
Ing taun 1980-an pamarintah saka konservatif [[Margaret Thatcher]] mungkasi program mangan ora mbayar kanggo ewon bocah-bocah lan menehi tugas kanggo panguwasa lokal kanggo nyedhiyani panganan sekolah  liwat ''tender''. Hal iki duwe ancas  kanggo nyuda bea negara, nanging nyebabake mudhune kahaan mutu panganan kanggo bocah-bocah. Ing taun 1999, survey dening Konsulat saka Panaliten Research Kesehatan Inggris nemokake menawa, senajan mutu panganan  dianggep luwih ala, nanging bocah-bocah  ing taun 1950-an nduweni ''diet'' sing luwih apik katandhangake bocah-bocah ing taun 1990-an amarga nutrisi sing luwih apik kanthi kahanan gajih lan gula luwih cendhek.<ref>Derek Gillard, 'Food for Thought: child nutrition, the school dinner and the food industry', [www.dg.dial.pipex.com/educ25.shtml]</ref>
=== Finlandia ===
[[Gambar:Finnish_school_lunch.jpg|jmpl|Mangan awan sekolah ing Finlandia sing wis asring, diladekake ora mbayar  kanggo kabeh siswa]]
''Program'' panganan sekolah ora mbayar  kanggo siswa sekolah dhasar lan sekolah menengah  wis dadi ''program'' nasional wiwit 9 oktober  taun 1948.<ref>TV Newscast 2008-10-09, MTV3 channel</ref> Nanging, ing sawetara panggonan ing Finlandia, program iki wis diwiwiti wiwitan abad kaping-20, yaikuya iku wiwit taun 1902 ing Kuopio sing ing wiwitane mung kanggo siswa ora duwe, lan banjur  kanggo kabeh siswa ing taun 1945.<ref>[http://www.koulut.kuopio.fi/Koulu125/1872/ka1872.htm 1872: Daily life in Schools: Free School dinner in Kuopio. City of Kuopio, 1997.]</ref> Ing Finlandia, mangan awan ing pawiyatan luhur kabiyantu.<ref>[http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/290102161630IL?OpenDocument: Kela's information on meal subsidy] (dalam bahasa Finlandia). 10 September 2012</ref> Panganan sing diladekake kudu sehat kanthi gizi imbang.
 
== Referensi ==
{{reflist|2}}
 
[[Kategori:Sekolah]]
1.443

besutan