Spyware: Béda antara owahan

3 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
ganti isi, replaced: ananging → nanging (2), Ananging → Nanging
(tembung, replaced: biyasané → lumrahé (5), Saliyané iku → Kajaba iku, Biyasané → Lumrahé)
(ganti isi, replaced: ananging → nanging (2), Ananging → Nanging)
 
[[Gambar:spyware.jpg|thumb|250px|spyware]]
'''Spyware''' ya iku program kang kainstal ing sajeroning sistem komputer, lan bisa ngumpilaké pira-pira informasi kang diduwèni ''[[user]]'' banjur ngirimaké informasi mau marang lokasi katentu. Kabèh mau dilakokaké tanpa dingertèni panganggo utawa ''user''. Ing internèt lumrahé mau [[spybot]] utawa [[tracking-software]].<ref name="internet1">[http://kangtokkomputer.weebly.com/definisi-spyware.html], Kaundhuh 16/10/12.</ref> Béda karo [[virus]] utawa [[worm]] kang ngrusak kinerja salah sijiné aplikasi, spyware justru ngawasi aktivitas komputer lan ngrimaké marang pihak kaping telu.<ref name="internet2">[http://keamananinternet.tripod.com/pengertian-definisi-spyware.html], Kaundhuh 18/10/12.</ref> Virus lumrahé digawé mung kanggo iseng utawa mbuktèkaké kapinteran salah sijiné wong.<ref name="internet2" /> AnangingNanging yèn spyware sengaja digawé kanggo kapentingan [[komersil]] utawa [[kriminal]].<ref name="internet2" /> Kajaba iku spyware ora ngréplikasi dhèwèké dhéwé kaya déné virus.<ref name="internet2" /> Lumrahé spyware ngaksès salah sijiné sistem lumantar [[iklan]] ''pop-up'' ing [[internèt]], [[layang èlèktronik]] lan situs internèt katentu.<ref name="internet2" /> Nganti saiki serangan spyware mung nyerang sistem [[Microsoft Windows]].<ref name="internet2" /> Sistem oprasi liya kaya ta [[MacOS X]] utawa [[Linuk]] durung katemokaké kaserang spyware.<ref name="internet2" />
 
== Sipat spyware ==
#Ngakibataké mudhuné kinerja sistem.<ref name="internet3"/>
#Bisa ngowahi pangaturan konèksi internèt utawa paramban (''[[browser]]''), lan ngakibataké aloné konèksi, ngarahaké marang situs katentu.<ref name="internet3"/>
# Masalah gedhé saka spyware ya iku angèl dibusak (''uninstal''), sanajan bisa anangingnanging ora bisa tuntas. Ateges isih ninggal sisa [[code]] pelacak ([[tracker code]]) ing sajeroning sistem komputer.<ref name="internet3"/>
 
==Cara ngenali spyware kang ana ing komputer==
 
==Ngreksa komputer saka spyware==
Komputer lumrahé wis duwé program antivirus, kaya ta [[windows]] kang wis duwé [[Microsoft Windows Security Center]]. Program antivirus kudu rutin di-[[update]] supaya luwih maksimal ngreksa komputer saka serangan virus. Pilih antivirus kang trep karo kabutuhan. Gunakna antivirus gratis utawa kang mbayar. Bédané yèn antivirus kang mbayar iku luwih manéka saéngga kemampuanané ngreksa komputer saka virus luwih kuwat lan mumpuni ketimbang kang gratis. Program kang mbebayani kanggoné komputer ora mung virus, anangingnanging uga spyware. Spyware bisa luwih mbebayani saka virus amarga bisa ngertèni aktivitas panganggo komputer saben wektu kanthi komputeré mau.
 
Bédané antarané spyware lan virus ya iku ing cara panyebarané. Virus kanthi mandhiri mrodhuksi awaké dhéwé ing saben pérangan data ing komputer. Wondéné spyware nyebar minangka [[cookie]] kang ana ing saben panganggo komputer kang ngaksès internèt.<ref name="internet5">[http://www.agatossi.com/2012/06/melindungi-komputer-dari-virus-dan.html], (Kaundhuh 31/10/12).</ref>
352.737

besutan