Pembuluh Darah: Béda antara owahan

4 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
ganti isi, replaced: ananging → nanging (4)
(éjaan, replaced: penyakit → lelara (2), biasanipun → limrahipun (6))
(ganti isi, replaced: ananging → nanging (4))
[[Gambar:Thoracic aorta.jpg|right|thumb|200px|Vasos sanguíneos del corazón.]]
[[Gambar:Arteriessystem.png|200px|right|framed|Sistem arteri]]
'''Pembuluh darah''' inggih punika péranganing sistém sirkulasi lan fungsi ngalir gétih ing sédaya salira. Jénis-jénis ingkang wigati, [[artèri]] lan [[vèna]], ugi dipunsébat amargi sédaya punika mbéta gétih médhal utawi mlébét ing jantung. Merdamel pembuluh gétih bantu jantung kanggé ngèdarakén sèl darah abrit utawi [[eritrosit]] ing sédaya salira. Lan ngèdarakén sari panganan, oksigèn lan mbéta médal karbon dioksida. Fungsi pembuluh darah artèri inggih punika ngèdarakén gétih saking jantung ing sédaya salira, anangingnanging fungsi pembuluh darah vèna ingggih punika ngalirakén gétih saking jantung ing sédaya salira.<ref name=Internet1>[http://obatalami-plus.com/search/pengertian-denyut-nadi-manusia Pengertian Denyut Nadi Manusia] (dipununduh Tanggal 27 Oktober 2012)</ref>
== Fungsi Pembuluh darah Arteri lan Vena saha Kapiler ==
# Sesak nafas, gejala punika saged dipuntemuaken ing gagal jantung, punika sebap mlebete cuwèran ing rongga udara ing paru-paru [[Kongesti pulmoner]] utawi [[edema pulmoner]]. Ing stadium miwit saking gagal jantung, penderita ngeraosaken sesak nafas namung ing aktivitas fisik.
Kelelahan lan Kepenatan, inggih punika manawi jantung boten efektif anggene ngompo, mila aliran getih ing otot selami nglampahi aktivitas manawi kirang, nyebapaken penderita ngeraos lemes lan kesel. Gejala punika asring asifat enteng, kanggé ngatasi penderita limrahipun ngurangi aktivitas kanthi tahap.
# Palpitasi (jantung debar-debar), limrahipun tiyang ingkang boten mertelaake denyut [[jantung]], anangingnanging ing kahanan katamtu (tuladhané manawi ingkang séhat nglampahi [[ulah raga]] abot utawi nglampahi hal ingkang dramatis), punika saged ngeraosaken denyut jantung. Jantung punika saged denyut kuat utawi rikat utawi boten teratur.
# Ngelu lan pingsan, amergi penurunan aliran getih, denyut utawa irama jantung ingkang abnormal utawi amergi kemampuan ngompo ingkang ala, saged nyebapaken ngelu lan pingsan. Gejala punika saged dipunsebap kaliyan lelara [[polo]] utawi [[saraf balung wingking]] utawi saged tanpa sebap ingkang serius.<ref name="internet1"/>
Pembuluh darah inggih punika péranganing sistem sirkulasi lan fungsi ngalir getih ing sadaya salira. Jinis-jinis ingkang wigati, [[erteri]] lan [[vena]], ugi dipunsebat amargi sadaya punika mbeta getih medhal utawi mlebet ing jantung. Merdamel pembuluh getih bantu jantung kanggé ngedaraken sel darah abrit utawi [[eritrosit]] ing sadaya salira. Lan ngedaraken sari panganan, oksigen lan mbeta medal karbon dioksida. Fungsi pembuluh darah arteri inggih punika ngedaraken getih saking jantung ing sadaya salira, anangingnanging fungsi pembuluh darag vena ingggih punika ngaliraken getih saking jantung ing sadaya salira.<ref name="internet1"/>
== Fungsi Pembuluh darah Arteri lan Vena saha Kapiler ==
# Pembuluh Darah Arteri (Pembuluh Nadi)
# Sesak nafas, gejala punika saged dipuntemuaken ing gagal jantung, punika sebap mlebete cuwèran ing rongga udara ing paru-paru [[Kongesti pulmoner]] utawi [[edema pulmoner]]. Ing stadium miwit saking gagal jantung, penderita ngeraosaken sesak nafas namung ing aktivitas fisik.
Kelelahan lan Kepenatan, inggih punika manawi jantung boten efektif anggene ngompo, mila aliran getih ing otot selami nglampahi aktivitas manawi kirang, nyebapaken penderita ngeraos lemes lan kesel. Gejala punika asring asifat enteng, kanggé ngatasi penderita limrahipun ngurangi aktivitas kanthi tahap.
# Palpitasi (jantung debar-debar), limrahipun tiyang ingkang boten mertelaake denyut jantung, anangingnanging ing kahanan katamtu (tuladhané manawi ingkang séhat nglampahi ulah raga abot utawi nglampahi hal ingkang dramatis), punika saged ngeraosaken denyut jantung. Jantung punika saged denyut kuat utawi rikat utawi boten teratur.
# Ngelu lan pingsan, amergi penurunan aliran getih, denyut utawa irama jantung ingkang abnormal utawi amergi kemampuan ngompo ingkang ala, saged nyebapaken ngelu lan pingsan. Gejala punika saged dipunsebap kaliyan lelara [[polo]] utawi [[saraf balung wingking]] utawi saged tanpa sebap ingkang serius.<ref name="internet1"/>
 
348.872

besutan