Mutyara: Béda antara owahan

1 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
→‎top: ganti isi, replaced: cangkangipun → thothokipun
(→‎top: ganti isi, replaced: cangkang → thothok (2))
(→‎top: ganti isi, replaced: cangkangipun → thothokipun)
[[Gambar:Pearls.jpg|thumb|Mutyara saking [[Jepang]].]]
 
'''Mutyara''' inggih punika satunggaling barang atos ingkang dipun''produksi'' wonten ing [[jaringan lunak]] (mliginipun mantel) saking [[moluska]] gesang. Sami kaliyan [[Periostrakum|cangkangipunthothokipun]], mutyara wonten [[kalsium karbonat]] kanthi wujud [[kristal]] ingkang sampun dipunsimpen wonten ing ''lapisan-lapisan konsentris''. Mutyara ingkang saé punika ingkang bunderipun sampurna lan alus, nanging wonten ugi wujud sanèsipun. Mutyara alami kanthi kualitas paling saé dipunregani minangka [[permata|watu permata]] lan objek kaéndahan pinten-pinten abad kepengker. Awit saking punika tembung "mutyara" dados [[metafora]] kanggé nyebat samubarang ingkang langka, saé, lan awis.
 
Mutyara punika awis sanget reginipun manawi dipunsadé lan dipundamel dados ''perhiasan'' ingkang cocog kaliyan babagan ''fashion''. Mutyara punika wonten ing alam alasan kanthi gunggung ingkang arang. Mutyara ingkang dipundamel budidaya utawi mutyara ingkang asalipun saking [[tiram]]<ref name="mutyara">[http://www.iptek.net.id/ind/warintek/?mnu=6&ttg=3&doc=3b5 BUDIDAYA TIRAM MUTYARA], (dipun''akses'' tanggal 22 Maret 2013}}</ref><ref name="mutyara3">[http://www.warintek.ristek.go.id/perikanan/Ikan%20Laut/budidaya_tiram_mutyara.pdf Tiram], (dipun''akses'' tanggal 22 Maret 2013}}</ref> punika ingkang kathahipun dipunsadé ing pasaran. Mutyara [[laut|segara]] dipunregani langkung inggil tinimbang mutyara ingkang saking toya ingkang tawar. Ingkang kathah dipunsadé kanthi regi ingkang mirah punika mutyara ''imitasi'' nanging kathahipun mawi kualitas ingkang kirang saé. Ing jaman rumiyin mutyara dipun-ginakaken minangka rerenggan wonten ing rasukan (busana) ingkang mewah. Mutyara ugi saged dipundamel ''[[kosmetik]]'', [[jampi]], utawi wonten ing formula [[cat]] <ref name="mutyara1">[http://www.mutyaralombok.asia/blog/khasiat-dan-manfaat-butiran-mutyara Manfaat Mutyara], (dipun''akses'' tanggal 22 Maret 2013}}</ref>.
351.333

besutan