Reca: Béda antara owahan

2 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
c
→‎top: ngganti tembung, replaced: dimensi → dhimènsi using AWB
(→‎top: ganti isi, replaced: ananging → nanging, Ananging → Nanging)
c (→‎top: ngganti tembung, replaced: dimensi → dhimènsi using AWB)
[[Gambar:Michelangelos David.jpg|thumb|Patung [[David (Michelangelo)|David]] riptaanipun [[Michelangelo]], salah satunggalipun karya patung ingkang misuwur]]
'''Reca''' utawi '''patung''' inggih punika wewujudan tiron wujud [[manungsa]] lan [[kéwan]] ingkang cara damelipun kanthi dipunpahat,dicor lan dipunbobok.<ref name="buku1"/> Pangertosan punika adhedhasar tarjemahan saking ''sculpture'' [[pahatan]] amargi pamatung jaman rumiyin kathahipun ngginakaken teknik mahat.<ref name="buku1"/> Ing wekdal sapunika [[seni]] reca ugi dipunsebat ''plastic art'', inggih punika seni plastis utawi seni wewujudan, maksudipun wewujudan ingkang éndah.<ref name="buku1"/> Reca minangka seni plastis gadhah teges ingkang jembar, amargi boten namung wujud manungsa utawi kéwan kemawon, nanging wujud menapa kemawon ugi saged dipunsebat reca, syaratipun kedah gadhah unsur kaendahan.<ref name="buku1"/> Wonten ugi ingkang negesi, bilih reca inggih punika karya tigang dimensidhimènsi ingkang dipundamel kanthi teknik tartemtu.<ref name="internet1">[http://www.viadeo.com/en/event/0065euv62iesf4q/seni-patung-contemporer ''Seni Patung Kontemporer Indonesia''] dipunundhuh tanggal 16 Agustus 2011)</ref>
Reca minangka karya [[seni]] sampun wonten wiwit manungsa. Ing jaman pra[[sajarah]], ugi ing jaman [[Mesir Kuno|Mesir Kina]], [[Yunani Kuno|Yunani Kina]], lan karajan [[Hindhu]] [[Buda]].<ref name="buku1"/> Kathahipun reca dipundamel saking [[watu]] utawi [[kayu|kajeng]].<ref name="buku1"/> Reca punika wonten ingkang ageng lan wonten ugi ingkang alit lan kathahipun gadhah sipat religius lan dipun-ginakaken kanggé kabutuhan [[adat]]. Nanging wonten ugi ingkang gadhah mangfaat minangka rerenggan.<ref name="buku1"/> Reca ing jaman samangke dipundamel saking manéka warni bahan lan gadhah sipat estetis (éndah wujudipun).<ref name="buku1">[Sugiyanto, S.Pd. dkk. 2004. Kesenian untuk SMP kelas VII. Jakarta:Erlangga; kaca 27]</ref>
 
4.016

besutan