Malaria: Béda antara owahan

14 bèt wis ditambahake ,  2 taun kepungkur
→‎Sebab lan tandha-tandha: ganti isi, replaced: gejala → tandha-tandha, Gejala → Tandha-tandha
(→‎top: éjaan, replaced: Nobèl → Nobel)
(→‎Sebab lan tandha-tandha: ganti isi, replaced: gejala → tandha-tandha, Gejala → Tandha-tandha)
Kanggo panemuan ngenani jalaran malaria, sawijining dhokter militèr Prancis [[Charles Louis Alphonse Laveran]] dianugerahi [[Bebungah Nobel kanggo Fisiologi lan Medis]] ing taun [[1907]].
 
== Sebab lan gejalatandha-tandha ==
Malaria disebabaké déning [[parasit]] [[protozoa]]. ''[[Plasmodium]]'' (salah siji [[Apicomplexa]]) lan panularan vèktor kanggo parasit malaria manungsa ya iku [[lemut]] [[Anopheles]]. Ragam saka [[Plasmodium falciparum]] saka parasit iki tanggung jawab marang 80% kasus lan 90% pepati.
 
GejalaTandha-tandha malaria kalebu [[demam]], [[nggreges]], [[arthralgia]] (lara sendhi), [[muntah]]-muntah, [[anemia]], lan [[kejang]].
<!--
Dan mungkin juga rasa "tingle" di kulit terutama malaria yang disebabkan oleh ''P. falciparum''. Komplikasi malaria termasuk [[koma (medis)|koma]] dan kematian bila tak terawat; anak kecil lebih mungkin berakibat fatal.
352.737

besutan