Kécap: Béda antara owahan

1 bèt wis ditambahake ,  2 taun kepungkur
c
→‎Carane nggawé: clean up, replaced: protein → protéin using AWB
(ganti isi, replaced: ananging → nanging, Ananging → Nanging (2))
c (→‎Carane nggawé: clean up, replaced: protein → protéin using AWB)
== Carane nggawé ==
Lumrahé kécap digawé lan diprodhuksi ing usaha kang skalané cilik utawa menengah, saliyané iku kécap uga dadi usaha rumah tangga.<ref name="internet1"/> Nanging saben [[indhustri]] kécap nduwé bumbu rahasia utawa resep mirunggan saéngga rasané kécap kang diasilaké duwé rasa kang luwih énak yèn dibandhingaké kécap liyané.<ref name="internet1"/>
Carané nggawé kécap, sepisanan kedhelé di[[ferméntasi]] karo [[kapang]] ''Aspergillus sp.'' lan ''Rhizopus sp.'' <ref name="internet1"/> Dele banjur dadi kaya [[témpé]] kedhelé.<ref name="internet1"/> Témpé iki banjur digaringaké lan direndhem ing larutan uyah.<ref name="internet1"/> Uyah kalebu [[senyawa]] kang selektif karo mikroba.<ref name="internet1"/> Mung [[mikroba]] kang tahan uyah kang bisa thukul ing rendheman kedhelé iki.<ref name="internet1"/> Mikroba kang thukul ing rendeman banyu dhele iki racaké mikroba jinis [[khamir]] lan [[baktèri]] kang tahan uyah kaya ta khamir ''Zygosaccharomyces'' lan bakteri [[susu]] ''Lactobacillus''.<ref name="internet1"/> [[Mikroba]] iki bisa ngrombak [[proteinprotéin]] dadi asam-[[asam amino]] lan komponèn ''rasa'' lan ''aroma''.<ref name="internet1"/> Saliyané iku [[bakteri]] jinis iku uga ngasilaké asam.<ref name="internet1"/>[[Fermentasi]] bisa dadi yèn kadar uyah dhuwur ya iku antarané 15 nganti 20%.<ref name="internet1"/>
Bahan-bahan kang dibutuhaké kanggo nggawé kécap ya iku kedhelé, uyah, lan laru tempé.<ref name="internet1">[http://www.iptek.net.id/ind/warintek/Pengolahan_pangan_idx.php?doc=6c10 Pembuatan kecap pada situs Warintek iptek.net.id](dipunundhuh tanggal 17 Juni 2011)</ref>
 
5.601

besutan