Kodhak: Béda antara owahan

2 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
ganti isi, replaced: Perangan → Pérangan (2)
(→‎Sajarah Kodhak: ganti isi, replaced: berkembang → tumuwuh)
(ganti isi, replaced: Perangan → Pérangan (2))
 
[[Gambar:Old cameras.jpg|thumb|250px|Gambar-gambar kodhak.]]
 
'''Kodhak''' inggih punika pranti kanggé ngrekam bayangan ingkang kawujadaken saking [[cahya]] ingkang katingalan utawi panyinaran elektromagnetis sanès.<ref name="internet 1"/> Kodhak punika dipun-ginakaken kanggé kagiyatan [[fotografi]]. Nama kodhak punika asalipun saking camera obscura, ateges “papan ingkang peteng”. PeranganPérangan-pérangan wonten ing kodhak inggih punika lensa cembung (lensa objektif), diafragma wonten ing antawis lensa punika ingkang ginanipun kanggé ngatur ambanipun lensa saéngga saged nglajengaken cahya ingkang mlebet, pérangan salajengipun inggih pelat filem negative.<ref name="internet 1"/> Rekaman wonten ing kodhak punika saged awujud cuwèran [[kimia]] umpaminipun gambar [[foto]] utawi sinyal elektrik umpaminipun kodhak TV.<ref name="internet 1"/>
Prosès dalanipun cahya inggih punika lensa objektif ingkang gadah mupangat kanggé ndamel bayangan nyata punika dipuncilikake, lan diwalik wonten pelat peka cahya. Kangge ndamel bayangan ingkang saé lan terang jarak bayangan kedah dipunatur kanthi nggeser lensa wonten njawi utawa njero. Kangge ngatur cahya dipun-ginakaken diafragma. Pelat potret (filem) dipun-ginakaken kanggé babagan kaca utawa seluloid ingkang dilapisi gelatin lan pérak bromide, ingkang ngasilakhen gambar négatif. Lajeng Nyetakaken gambar négatif punika wonten ing kertas filem (kertas peka), saéngga mbentuk gambar positif.<ref name="internet 1">[http://id.shvoong.com/exact-sciences/physics/2118354-pengertian-kamera/](diakses tanggal 29 September 2012)</ref>
Merek-merek kodhak ingkang langkung kondhang wonten ing jaman sapunika inggih Canon, kodhak Sony, Olympus, dll.
Kodhak punika asalipun saking piranti ingkang sami ingkang dipunkenal kaliyan Kodhak Obsurcura.<ref name="internet 2"/> Kodhak punika awujud kotak kodhak ingkang dèrèng dipunjangkepi kaliyan filem kanggé nangkep gambar utawi bayanganipun.<ref name="internet 2"/> Wonten ing abad 16 Girolamo Cardano njangkepi kodhak obscura kaliyan lensa wonten ing ngajeng kodhak obsurcura. Nanging bayangan ingkang dipunkhasilake boten tahan dangu, saéngga boten kagolong panemuan dunya fotografi. Wonten ing taun 1826, Joseph Nicepore Niepce mamerake gambar saking bayangan ingkang dipunkhasilaken kaliyan kameranipun. Lajeng wonten ing taun 1839 Louis Daguerre mamerake gambar ingkang idpuntemuake awujud gambar bayangan dalan ing Paris. Kodhak daguerreotype lajeng tumuwuh dumados sapunika.<ref name="internet 2">[http://ifey.info/sejarah-kamera.html/](diakses tanggal 29 September 2012)</ref>
 
== PeranganPérangan-Peranganipun Kodhak ==
'''Badan kodhak'''
 
352.737

besutan