Masjid Agung Demak: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  3 taun kepungkur
c
ngganti tembung, replaced: Bangunan → Wangunan (3) using AWB
(→‎Arsitèktur: éjaan, replaced: sacara → kanthi)
c (ngganti tembung, replaced: Bangunan → Wangunan (3) using AWB)
}}
 
'''Masjid Agung Demak''' punika salah satunggaling masjid ingkang paling sepuh ing [[Indonésia]]. Masjid punika mapan wonten ing tengah kutha [[Demak]], leresipun dhusun Kauman, [[Demak]], [[Jawi Tengah]]. Masjid punika dipunpitadosaken naté dados panggénan kempal para ulama (wali) panyebar agami Islam[[Islam]], ingkang kasebat [[Walisanga]], kanggé ngrembag panyebaran agami Islam ing [[Tanah Jawi]] lan Indonesia[[Indonesia]]. Miturut [[Babad Demak]], Masjid Agung Demak madegipun taun [[1399]] [[Saka]] 477M, ingkang dipunpratandhani kanthi [[Candrasengkala]] ingkang ungelipun ''Lawang Terus Gunaning Janmi''. Ing pérangan sanèsipun inggih punika ing [[mihrab]] [[masjid]] wonten gambar [[bulus]], (ing basa latinipun kasebat ''Trionyx cartilagineus'') lan dados perlambang [[taun]] [[1401]] Saka (1479 M). BangunanWangunan ingkang dipundamel saking kajeng [[jati]], ukuran 31 x 31 m. Lan serambinipun gadhah ukuran inggih punika wiyaripun 31 x 15 m lan kapérang dados sekawan (4) saka (tiang), ingkang kadamel saking [[kayu|kajeng]] lan asring kasebat ''Saka Guru''. Payonipun kapérang dados tigang undhakan inggih punika ndadosaké perlambang [[Iman]] , [[Islam]] , kaliyan Ihsan[[Ihsan]]. Kori ([[lawang]]/senthong) ingkang cacahipun gangsal (5) nglambangaken gangsal rukun Islam lan cendhélanipun ingkang cacah ganep [[enem]] (enem) nglambangaken rukun iman.
 
== Arsitèktur ==
Masjid punika gadhah yasan-yasan indhuk lan serambi. BangunanWangunan indhuk gadhah sekawan saka utami ingkang dipunsebat ''saka guru''. Saka punika cariyosipun kadamel saking tatalan - tatalan kajeng, pramila dipunwastani 'saka tatal' BangunanWangunan serambi minangka yasan kabuka. Payonipun awangun limas ingkang dipuntopang déning wolu saka ingkang dipunsebat ''Saka Majapait''.
Wonten ing salebeting lokasi komplèks Masjid Agung Demak, wonten sawatawis makam raja-raja [[Kasultanan Demak]] lan para abdi. Ugi wonten satunggaling musiyum, ingkang isi manéka kolèksi ingkang magepokan kaliyan riwayat madegipun Masjid Agung Demak.
 
4.016

besutan