Panganan sekolah: Béda antara owahan

45 bèt wis dibusak ,  4 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
(→‎Inggris: ganti isi, replaced: tuladhane → tuladhané)
Tidak ada ringkasan suntingan
[[Gambar:SchoolLunch.jpg|ka|jmpl|300x300px|Panganan  sekolah ing Amerika Serikat ing taun 1941]]
'''Panganan Sekolah ''' ya iku panganan, biasanebiasané kanggo mangan awan, sing disedhiakakediladi deningdéning pamarintahpamaréntah kanggo siswa ing sekolah. Rame-rameneTren, kandhutan nutrisi, lan ékonomiwis keekonomian''gawétatanan wispanganan gaweing ''tatanan panganan sekolahingsekolah ngendi-endi panggonan ing wektu tartamtu. Cara ngedol lan panyurungpanyengkuyung kanggo gawegawé panganan sing luwih sehat minangkanminangka rong ''faktor utama'' sing mrebawani ngawekani marang aturanpaugeran panganan sekolah ing pirang-pirang  negara .
 
== EropahÉropah ==
 
=== Inggris ===
Ing  taun 1944, panganan sekolah arupa mangan bengi sing dadi wajibingkewajiban pamarintahpamaréntah daerahdaérah kanthikanggo minangkani kabutuhanbutuhing ''nutrisi'' sing dijurungakediprayogakaké. Panganan sekolah diwènèhaké kulawargakanthi kasebutgratis ora mbayar kasedyakake kanggo kanggomarang kulawarga singkurang duwe asil banget kurangmampu.<ref>[http://www.channel4.com/life/microsites/J/jamies_school_dinners/porridge/index.html Porridge to Pizza, a history of school dinners]</ref> minangkaMula Asil,iku tembung "nedhamangan bengi ing sekolah" (''sekolahschool nedha bengidinner'') wis dadi istilah sing nuju menyang  mangan bengi tradisionalpadatan ing Inggris wiwit taun 1950-an. "Ager-ager sekolah" ya iku jeneng saka panganpanganan sing miturut sejarahsujarahé diladekakediladekaké  ing sekolah., Roticontoné roti tar  gyps lan roti tart Manchester minangka tuladhané.<ref>British celebrity chef Gordon Ramsay discusses [http://www.timesonline.co.uk/tol/life_and_style/food_and_drink/gordon_ramsay/article1304892.ece school puddings as comfort food] in the on-line (London) Times newspaper.</ref>
 
Ing taun 1980-an pamarintah sakapamaréntah konservatif [[Margaret Thatcher]] mungkasi program mangan ora mbayar kanggo ewonewonan bocah-bocah lan menehimènèhi tugas kanggo panguwasa lokal kanggo nyedhiyani panganan sekolah  liwat ''tender''. Hal iki duweduwé ancas  kanggo nyuda bea negara, nanging nyebabakenyebabaké mudhune kahaanmudhuné mutu panganan kanggo bocah-bocah. Ing taun 1999, survey deningdéning Konsulat saka Panaliten Research Kesehatan Inggris nemokakenemokaké menawa, senajansanadyan mutu panganan  dianggep luwih ala, nanging bocah-bocah  ing taun 1950-an nduweninduwéni ''diet'' sing luwih apik katandhangakedibandingaké bocah-bocah ing taun 1990-an amarga panganané duwé nutrisi sing luwih apik kanthi kahanankandhutan gajih lan gula sing luwih cendheksithik.<ref>Derek Gillard, 'Food for Thought: child nutrition, the school dinner and the food industry', [www.dg.dial.pipex.com/educ25.shtml]</ref>
 
Kahanan Iki dadi pirembuganparembugan  ing taun 2004 nalika tukang masak Jamie Oliver mimpin kampanye kanggo ningkatakeningkataké  mutu manganpanganan sekolah . Nalika iku, panganan sekolah sing diladekakediladékaké arupa panganan instan cepetkaya dipangan kayatata [[Kripik kenthang|kripik kentang]], nuggetsnugget, [[pizza]], lan pai. Nalika program iki tontonaketontonaké ing Channel 4, (''jamie SekolahJamie's manganSchool BengiDinner''), masyarakatmasarakat wiwit menehimènèhi panyengkuyung marang bea panganan sekolah, nyebabakenyebabaké pamarentahpamaréntah gawegawé   SekolahSchool PanganFood DipercayaTrust. ''Topik'' iki dadi pirembuganparembugan utama ing Pamilihan Umum Britania Raya2005Raya 2005.
 
=== Finlandia ===
''Program'' panganan sekolah ora mbayar  kanggo siswa sekolah dhasar lan sekolah menengah  wis dadi ''program'' nasional wiwit 9 oktober  taun 1948.<ref>TV Newscast 2008-10-09, MTV3 channel</ref> Nanging, ing sawetara panggonan ing Finlandia, program iki wis diwiwiti wiwitan abad kaping-20, ya iku wiwit taun 1902 ing Kuopio sing ing wiwitane mung kanggo siswa ora duwe, lan banjur  kanggo kabeh siswa ing taun 1945.<ref>[http://www.koulut.kuopio.fi/Koulu125/1872/ka1872.htm 1872: Daily life in Schools: Free School dinner in Kuopio. City of Kuopio, 1997.]</ref> Ing Finlandia, mangan awan ing pawiyatan luhur kabiyantu.<ref>[http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/290102161630IL?OpenDocument: Kela's information on meal subsidy] (dalam bahasa Finlandia). 10 September 2012</ref> Panganan sing diladekake kudu sehat kanthi gizi imbang.
 
== ReferensiRujukan ==
{{reflist|2}}
 
3.644

besutan