Kaji: Béda antara owahan

5 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
ganti isi, replaced: maknané → tegesé (5)
(→‎Dhéfinisi: ganti isi, replaced: definisi → dhéfinisi, Definisi → Dhéfinisi)
(ganti isi, replaced: maknané → tegesé (5))
 
== Dhéfinisi ==
Sacara ''lughawi'', kaji maknanétegesé nyengaja utawa tumuju lan nekani.<ref name="Haji2">Nogarsyah Moede Gayo, ''Pustaka pintar haji dan umrah'', Inovasi, Jakarta:2003</ref> Miturut étimologi [[basa Arab]], tembung kaji duwé makna ''qashd'', ya iku tujuan, maksud, lan nyengaja. Miturut istilah syara', kaji iku tumuju marang ''Baitullah'' lan panggonan-panggonan tartamtu kanggo nglakoni amalan-amalan ngibadah. Kang dimaksudaké panggonan-panggonan tartamtu sajeroning dhéfinisi ing dhuwur ya iku saliyané [[Ka'bah]] lan [[Mas'a]] (panggonan sa'i), uga Arafah, Muzdalifah, lan Mina. Kang dimaksudké wektu tartamtu ya iku wulan-wulan kaji kang diwiwiti saka Syawal nganti sepuluh dina pisanan sasi Dzulhijjah. Déné amal ngibadah tartamtu ya iku [[thawaf]], [[sa'i]], [[wukuf]], [[mazbit]] ing Muzdalifah, mbalang [[jumrah]], [[mabit]] ing [[Mina]], lan liya-liyané.<ref name="Haji1">Sundarmi Burkan Saleh, ''Pedoman haji, umrah, dan ziarah'', Senayan Abadi Publishing, Jakarta:2003</ref>
 
== Latar buri ngibadah kaji ==
 
Jinis-jinis ngibadah kaji:<ref name="Haji2"/>
*[[Kaji Ifrad]], maknanétegesé dhèwèkan. Ibadah kaji diarani ifrad yèn nduwé karep ndhèwèaké kaji utawa ndhèwèkaké [[umrah]]. Kang didhisikké ya iku ngibadah kaji. Nalika nganggo sandhangan ihram ing '''miqat''', pasang niyat arep nglakoni ngibadah kaji ndhisik. Yèn ngibadah kaji wis rampung, nganggo ihram manèh kanggo ngayahi umrah.
*[[Kaji Tamattu]], maknanétegesé santai, ya iku nglakoni umrah ndhidik ing wulan kaji, sawisé [[tahallul]] nganggo ihram manèh kanggo ngayahi ngibadah kaji, ing taun kang padha. Tamattu uga bisa dilakoni kanthi ngibadah kaji lan umrah ing wulan-wulan lan taun kang padha, tanpa mulih dhisik menyang nagara asalé.
*[[Kaji Qiran]], maknanétegesé nggabungaké. Kang dikarepké ya iku nyawijèkké ihram kanggo ngibadah kaji lan umrah. Kaji qiran dilakoni kanthi tetep nganggo sandhangan ihram wiwit '''miqat makani''' lan nglakoni kabèh rukun lan wajib kaji nganti rampung, sanajan suwé. Miturut Abu Hanifah, nglakoni kaji qiran, maknanétegesé nglakoni thawaf ping pindho lan sa'i ping pindho.
 
== Rukun Kaji ==
352.737

besutan