Taksonomi (biologi): Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  3 taun kepungkur
ganti isi, replaced: sing → kang (9)
(→‎top: ganti isi, replaced: diklasifikasèkaké → kapantha)
(ganti isi, replaced: sing → kang (9))
'''Taksonomi''', saka tembung (Basa Yunani: ''tassein'' singkang tegesé ''kanggo nglasifikasi'' lan ''nomos'' singkang tegesé ''aturan''. Taksonomi bisa diarani klasifikasi mawa hirarki, utawa prinsip singkang ndhasari klasifikasi. Mèh kabèh—barang obah, barang meneng, panggonan, lan kadadéan—bisa kapantha miturut sawetara skéma taksonomi.
 
== Taksonomi sajeroning biologi ==
''Pirsani [[Tatajeneng biologi]]''
 
Sajeroning biologi, taksonomi minangka cawang èlmu dhéwé, singkang diarani uga '''klasifikasi''' utawa '''sistematika'''. Sistem singkang dianggo ya iku pawèwèh jeneng kanthi rong sebutan, singkang dikenal minangka [[tatajeneng binomial]] utawa ''binomial nomenclature'', singkang diusulaké déning Carl von Linne (Latin: [[Carolus Linnaeus]]), wong naturalis [[bangsa|kabangsan]] [[Swedia]].
 
Linneaus ngenalaké enem hierarki kanggo nglompokaké kabèh organisme urip. Kaenem hierarki (singkang diarani takson) iku wiwit saka singkang paling dhuwur (istilah sajeroning tandha kurung iku usulan kanggo panggunaan sajeroning [[basa Indonesia]]):
* [[Filum (Biologi)|Filum]] ([[kéwan]]), [[Divisi (Biologi)|Divisio/Divisi]] ([[tumbuhan]])
* [[Kelas (Biologi)|Kelas]],
352.737

besutan