Universitas: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  2 taun kepungkur
ganti isi, replaced: sing → kang (9)
(→‎Sajarah: éjaan, replaced: ka- → angka (2))
(ganti isi, replaced: sing → kang (9))
{{Pendhidhikan ing Indonésia}}
'''Universitas''' iku [[pawiyatan luhur]] utawa ''perguruan tinggi'' singkang nyelenggarakaké [[pendhidhikan akademik]] lan/utawa [[pendhidhikan vokasi|vokasi]] sajeroning kawruh (''ngèlmu kawruh''), tèknologi, lan/utawa seni lan yèn ngebaki syarat bisa nyelenggarakaké [[pendhidhikan profèsi]]. Tembung universitas asal saka [[basa Latin]] singkang tegesé ''umum lan menyeluruh''.
 
== Sajarah ==
Universitas ing donya kulon pisanan ya iku [[Akademi]] singkang diadegaké taun [[387 SM]] déning filsuf Yunani [[Plato]], lan para siswané diajari [[filsafat]], [[matématika]], lan [[ulah raga]].
 
Universitas-universitas singkang paling wiwitan diadegaké ing [[Éropah]]:
* [[Universitas Magnaura]] ing [[Konstantinopel]] sajeroning [[Kekaisaran Bizantium]], saiki [[Istanbul]], [[Turki]] taun [[849]] déning bupati Bardas ing jaman Kaisar Michael III
* [[Universitas Preslav]] ing [[Bulgaria]] lan [[Universitas Ohrid]] ing [[Makedonia]] sajeroning [[Kakaisaran Bulgaria]] ing abad angka 9
* [[Universitas Paris]] ing [[Prancis]] lan [[Universitas Oxford]] ing [[Inggris]] ing mangsa [[Abad Tengahan]] (watara abad angka 11 nganti 12) kanthi wulangan [[hukum]], [[perobatan]], lan [[teologi]].
 
Institusi kaya universitas iki wis ana ing [[Pèrsi]], salah siji singkang misuwur ya iku[[Akademi Gundisapur]] lan uga [[Universitas Al Azhar]] ing [[Kairo]], singkang dadi universitas tuwa dhéwé ing donya singkang isih operasi. Salah siji universitas ing Asia singkang misuwur liyané ya iku Universitas Nalanda ing [[Bihar, India]].
 
Saliyané Universitas ana uga sawetara istilah liya singkang dadi péranganing perguruan tinggi ya iku:
* [[Institut]]
* [[Politèknik]]
348.872

besutan