Sutra: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  3 taun kepungkur
→‎top: ganti isi, replaced: sing → kang (16)
(→‎top: ganti isi, replaced: srangga → gegremet (4))
(→‎top: ganti isi, replaced: sing → kang (16))
[[Gambar:Meyers b14 s0826a.jpg|thumb|150px|left|Patang jinis ngengat sutra ternakan singkang wigati.]]
[[Gambar:Khotan-mercado-d53.jpg|thumb|right|200px|Wong bakul kain sutra ing [[Khotan]].]]
[[Gambar:Chiny Shuzhou tkalnia jedwabiu 07.JPG|thumb|200px|right|Pamintalan bolah sutra saka kepompong uler sutra.]]
'''Sutra''' arupa [[serat]] [[protéin]] alami singkang bisa di[[tenun]] dadi [[tèkstil]]. Jinis sutra singkang paling umum ya iku sutra saka [[kepompong]] singkang diasilaké [[larva]] [[uler sutra]] [[murbei]] (''Bombyx mori'') singkang diternak (paternakan uler iku diarani serikultur). Sutra duwé tèkstur mulus, lembut, nanging tidak licin. Rupa meling-meling singkang dadi daya tarik sutra asalé saka struktur kaya [[prisma (optik)|prisma]] segi tiga sajeroning serat mau singkang gawé kain sutra bisa mbiasaké [[cahya]] saka manéka [[pojok]].
 
"Sutra alasan" diasilaké déning [[uler]] saliyané uler sutra murbei lan bisa uga diolah. Manéka sutra alasan ditepungi lan digunakaké ing [[Cina]], [[Asia Kidul]], lan [[Éropah]] wiwit biyèn, nanging skala prodhuksiné mesthi adoh luwih cilik tinimbang sutra ternakan. Sutra alasan béda saka sutra ternakan saka sisih warna lan tèkstur, sarta kepompong alasan singkang diklumpukaké lumrahé wis dirusak déning ngengat singkang metu sadurungé kepompong mau dijupuk, saéngga [[bolah]] sutra singkang mbentuk kepompong iku wis pedhot dadi cendhak. Uler sutra ternakan dipatèni kanthi diclup menyang [[banyu]] umub sadurungé metuné ngengat diwasa, utawa dicoblos nganggo dom, saéngga kabèh kepompong bisa diurai dadi sahelai bolah singkang ora pedhot. Iki marakaké sutra bisa ditenun dadi kain singkang luwih kuwat. Sutra alasan lumrahé uga luwih angèl diclup warna tinimbang sutra ternakan.
 
Sutra uga diasilaké déning sapérangan jinis [[gegremet]] liya, nanging mung jinis sutra saka uler sutra singkang gawé tèkstil. Tau uga dilakokaké kajiyan tumrap sutra-sutra liya singkang ngétokaké prabédan saka aspèk [[molekul]]. Sutra diasilaké mligi déning [[larva]] gegremet singkang ngalami [[metamorfosis]] jangkep, nanging uga diasilaké déning sapérangan gegremet diwasa kaya déné ''[[Embioptera]]''. Prodhuksi sutra uga kerep ditemoni mliginé ing gegremet ordho [[hymenoptera]] ([[lebah]], [[tabuhan]], lan [[semut]]), lan sok-sok minangka gawé susuh. Jinis-jinis [[arthropoda]] singkang liya uga ngasilaké sutra, mligi [[arachnida]] kaya déné [[laba-laba]].
 
== Pranala njaba ==
352.737

besutan