Perang ing Kurukshetra: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  1 taun kepungkur
ganti isi, replaced: sing → kang (28)
(anyar, replaced: nyebabaké → njalari (2))
(ganti isi, replaced: sing → kang (28))
|strength1=7 ''Aksohini'' (7 divisi){{br}}Total ± 1.530.900 wadya
|strength2=11 ''Aksohini'' (11 divisi){{br}}Total ± 2.405.700 wadya
|casualties1= Meh kabèh prajurit. {{br}}Mung 7 satriya singkang urip: lima [[Pandawa]], [[Yuyutsu]], dan [[Satyaki]]
|casualties2= Meh kabèh prajurit. {{br}}Hanya 3 satriya singkang urip: [[Aswatama]], [[Krepa]], dan [[Kertawarma]]
}}
'''Perang ing Kurukshetra''' {{Sanskerta|कुरुक्षेत्रयुद्ध|Kurukṣētrayud'dha}}, singkang dadi pérangan paling wigati saka carita ''[[Mahabharata]]''. Sing gawé sebab anané perang iku ya iku rebutan panguwasa antarané [[Pandhawa]] lan [[Kurawa]].[[Kurusetra]] singkang dadi panggonan paprangan iki isih bisa didelok tekan saiki. [[Kurusetra]] mapan ana ing laladan [[Haryana]], [[India]].
 
Paprangan iku ora dingertèni kapan kadadéané, mula kadang-kadang diarani kadadéan ana ing jaman Mitologi. Paninggalan-paninggalan ing [[Kurusetra]] (kaya ta bètèng) kira-kira dai bukti arkeologine. Miturut kitab ''[[Bhagawadgita]]'', perang ing Kurukshetra kadadéan 3000 taun sadurungé Masèhi (5000 taun kapungkur) lan iku dadi referènsi singkang misuwur.<ref name="Bhagawad Gita">Kitab ''[[Bhagawadgita]]'' menurut aslinya déning Om Visnupada A.C.B. Swami Prabhupada.</ref>
 
Sanajan paperangan iki mung paprangan antarané rong kulawarga sak [[wangsa]], nanging uga mélokaké pirang-pirang krajan ing [[India]]. Paprangan iku kadadéan 18 dina, lan yutanan wadya saka rong pihak akèh singkang palastra. Paprangan mau njalari akèh wanita singkang dadi randha lan bocah-bocah singkang dadi yatim. Paprangan iki uga ndadèkaké krisis ing India lan uga dadi gerbang nuju jaman [[Kaliyuga]].<!-- ENGLISH WIKIPEDIA -->
 
== Anané Paprangan Kurukshetra ==
Paprangan Kurukshetra iku dadi puncaké [[Mahabharata]], [[wiracarita]] paprangan [[Dinasti Kuru]] minangka titik séntralé. Parebutan panguwasan singkang dadi jalaran perang iki, amarga putra-putrane Dretarastra ora gelem nyerahake singgasana krajan Kuru marang seduluré singkang tuwa dhéwé, ya iku Yudistira, salah sawijiné Pandawa.Jeneng [[Kurusetra]] singkang dadi panggonan paprangan iki duwé teges "daratan Kuru", utawa ''Dharmakshetra'' lan "daratan keadilan". Lokasi iki dipilih kanggo paprangan amarga dianggep suci déning umat [[Hindhu]]. Dusa-dusa apa waé yèn kelakon ana ing kana mesti bakal diampuni ing laladan kana.<ref name="haryana-online.com">[http://www.haryana-online.com/Districts/kurukshetra.htm Kurukshetra is described as DHARAMKSHETRA i.e. 'Region of righteousness'.]</ref>
 
Ing kitab ''[[Mahabharata]]'' dijelasna manawa pangéran [[Dretarastra]] singkang wuta awit lair kapeksa nyerahaké takhta krajan Kuru singkang punjer pamaréntahané ing Hastinapura marang adhiné, [[Pandu]], sanajan dhèwèké anak mbarep. Pandu duwé putra lima kang misuwur déning sebutan [[Pandawa]], lan Yudistira singkang mbarep. Sawisé Pandu ora ana, Dretarastra nggantèni dadi Raja tekan anaké Pandu singkang pambarep diwasa.
 
Para Kurawa, mliginé Duryudana, duwé ambisi arep nguwasani Dinasti Kuru. Nanging ambisi mau ora bisa kelakon amarga singkang luwih patut dadi ratu ya iku Yudistira. Kanggo minangka ambisiné, Duryudana terus golèk cara kanggo nyingkiraké Yudhistira lan para pandhawa, dhèwèké uga duwé karep matèni para pandhawa. Nanging para pandhawa slamet saka usaha Kurawa singkang arep matèni Pandhawa amarga olèh dukungan saka Arya Widura lan Kresna singkang isih kalebu pakné cilik.<ref name="haryana-online.com"/>
 
Sawisé gagal matèni Pandhawa banjur Kurawa duwé rencana liya. Kurawa ngajak Pandhawa dolanan dadu, kanthi syarat singkang kalah kudu metu saka krajan nganti telulas taun. Dolanan dadu iku disetel licik déning Kurawa singkang njalari pandhawa kalah. Sadurungé Pandhawa dibuwang, Dretarastra janji arep nyerahaké krajan marang Yudhistira amarga dhèwèké iku minangka aak pambarep wangsa Kuru.
 
Sawisé telulas taun, padha karo janjiné Pandhawa duwé hak njaluk manèh krajan Astina. Nanging Duryodana ora gelem menehake Krajan manèh, sanajan kaya mangkono Yudhistira lan adhi-adhiné isih bisa sabar. Minangka Pengeran, Pandhawa krasa yèn dhèwèké duwé hak lan wajib mèlu ana ing urusan administrasi krajan, banjur Pandhawa njaluk lima désa. Nanging Duryudana gumbedhe ora gelem mènèhi sanajan sakpucuk dom. Kuwi singkang dadi sebab anané paprangan amarga Pandhawa wis kentekan sabar.Pandhawa minangka pangeran kudu lan duwé hak ana ing administrasi pamerentahan
Sebagai seorang pangeran, [[Pandawa]] merasa wajib dan berhak turut sarta dalam administrasi pamaréntahan, maka mereka meminta lima buah désa saja. Tetapi Duryodana sombong dan berkata bahwa ia tidak bersedia memberikan tanah kepada para Pandawa, bahkan yang seluas ujung jarum pun. Jawaban itu membuat para Pandawa tidak bisa bersabar lagi dan perang tak bisa dihindari. Di pihak lain, Duryodana pun wis mengharapkan peperangan.<ref name="Bhagawad Gita"/>
 
== Misi damai Sri Kresna ==
Sadurungé kaputusa perang diumumké, para [[Pandawa]] duwé usaha nggolèk sekuthu kanthi mikiraké surat permohonan karo ratu-ratu ing [[Bharatawarsha|daratan India Kuno]] supaya gelem ngirimaké prajurit kanggo mbiyantu Pandhawa saumpama perang sida kadadéan. Mangkono uga singkang dilakokaké déning [[Kurawa]], nggolèk sekuthu. Kaya mangkono singkang ndadèkaké ratu-ratu ing daratan India Kuno kapérang dadi rong pihak, pihak Pandhawa lan Kurawa.
 
Sauntara iku, [[Kresna]] nyoba kanggo nglakokaké musyawarah supaya bisa damai. Kresna menyang [[Hastinapura]] ngusulaké tata-tentrem antarané Pandawa lan Kurawa. Nanging [[Duryudana]] nulak usulé Kresna amarga ngrasa diece, mula dhèwèké mrentah para prajurit supaya nangkep Kresna sadurungé budal saka kraton. Nanging Kresna ora wong biyasa. Dhèwèké bisa dadi cumlorot singkang ndadèkaké prajurit wuta kabèh. Nalika iku uga dhèwèké nunjukaké wujud rohaniné singkang mung bisa dideleng déning wong suci ya iku: [[Bisma]], [[Drona]], lan [[Widura]].
 
Sawisé Kresna lunga saka Hastinapura, dhèwèké menyang Uplaplawya kanggo ngandhani Pandhawa yèn perang wis ora udu kadadéan. Dhèwèké njaluk supaya Pandhawa nyiapake widyabala.
 
== Persiapan perang ==
[[Kresna]] ora nyanggupi perang dhèwèkan. Dhèwèké ngajokaké pilihan karo Pandhawa lan Kurawa, yèn salah siji bisa njaluk widyabalane Kresna singkang akèh lan salah siji olèh migunaake tenagane Kresna. OLeh kesempatan kaya mangkono [[Arjuna]] lan [[Duryodana]] lunga menyang [[Krajan Dwaraka|Dwaraka]] kanggo milih salah siji saka rong pilihan mau.
 
Duryodana pinter ing pulitik, jenius ing babagan pulitik, banjur dhèwèké milih tentarane Kresna. Déné para [[Pandawa]] singkang diwakili Arjuna, milih tenagané Kresna singkang bisa ngadhani lan njaluk supaya Kresna maju perang tanpa gaman. Sri Kresna gelem marang panjaluké pandhawa.
== Cathetan sikil ==
 
348.872

besutan