Moluska: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  3 taun kepungkur
ganti isi, replaced: sing → kang (11)
(→‎top: ganti isi, replaced: disebut → karan)
(ganti isi, replaced: sing → kang (11))
{{wikispecies|Mollusca}}
 
'''Moluska''' (filum '''Mollusca''', saka [[basa Latin]]: ''molluscus'' = empuk) minangka [[kéwan]] [[blastosel|triploblastik]] [[selom]]ata singkang awaké empuk. Sajeroning filum iki kalebu kabèh kéwan empuk mawa thothok utawa ora, kaya déné manéka jinis [[Gastropoda|siput]], [[kiton]], [[Bivalvia|kerang-kerangan]], sarta [[Cephalopoda|nus lan kerabaté]].
 
Moluska minangka [[filum]] gedhé dhéwé kaloro sajeroning krajan [[kéwan]] sawisé filum [[Arthropoda]]. Wektu iki dikira-kira ana 75 èwu jinis, ditambah 35 èwu jinis sajeroning wangun [[fosil]]. Moluska urip ing [[segara]], [[banyu tawar]], [[payau]], lan [[dharat]]. Saka palung bawana ing segara nganti pagunungan singkang dhuwur, malah uga gampang tinemu ing saubengé [[omah]].
 
Moluska disinaoni sajeroning cawang [[zoologi]] singkang karan '''malakologi''' (''malacology'').
 
== Ciri awak ==
Awaké ora nganggo sègmèn. ''Simetri bilateral'', dumadi saka "[[sikil]]" muskular, kanthi [[endhas]] singkang tuwuh warna-warna miturut kelasé. Sikil dianggo adhaptasi supaya tahan ing substrat, ndhudhuk lan ngebur substrat, utawa obah (mlaku).
 
=== Ukuran lan wangun awak ===
Ukuran lan wangun awak moluska iku akèh variasiné. Upamané, [[bekicot]] singkang dawané mung sawetara [[milimèter]] kanthi wangun bunder lonjong. Nanging, ana uga [[nus]] raseksa kanthi wangun [[torpedo]] mawa swiwi singkang dawané punjul 18m.
 
=== Strukur lan fungsi awak ===
Awak kéwan iki kawangun saka telung pérangan, ya iku [[sikil]], [[awak]], lan [[mantel (hewan)|mantel]].
 
[[Sistem saraf]] moluska dumadi saka cincin saraf singkang duwé [[esofagus]] kanthi serabut saraf singkang nyebar. Sistem pancernaané pepak, dumadi saka [[cangkem]], [[esofagus]], [[lambung]], [[usus]], lan [[anus]].
 
Anatomi moluska relatif mèmper karo vertebrata. Bab iki njalari akèh ahli ngira yèn vertebrata lan moluska isih duwé gayutan évolusi. Bab iki dikuwataké uga kanthi kanyatan yèn moluska, mliginé Cephalopoda, nduwé utek singkang tuwuh apik lan ana singkang kabukti duwé kamampuan pangéling-éling singkang kuwat.
 
{{Animalia}}
352.737

besutan