Métabolisme: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  3 taun kepungkur
ganti isi, replaced: sing → kang (8)
(→‎top: ganti isi, replaced: disebut → karan)
(ganti isi, replaced: sing → kang (8))
[[Gambar:SantoriosMeal.jpg|thumb|right|250px|[[Santorio Santorio]] (1561-1636) diyakini dadi singkang pisanan ngayahi èksperimen ngenani metabolisme.]]
'''Métabolisme''' minangka modhifikasi [[senyawa kimia]] kanthi [[biokimia]] ing sajeroning [[organisme]] lan [[sèl (biologi)|sèl]]. Metabolisme nyakup sintesis ([[anabolisme]]) lan panguraian ([[katabolisme]]) [[molekul]] [[kimia organik|organik]] komplèks. Metabolisme racaké dumadi saka tahapan-tahapan singkang nglibataké [[enzim]], singkang dikenal uga minangka [[jalur metabolisme]]. [[Metabolisme total]] arupa kabèh prosès biokimia ing sajeroning organisme. [[Metabolisme sèl]] nyakup kabèh prosès kimia sajeroning sèl. Tanpa metabolisme, makluk urip ora bakal bisa tahan urip.
 
Produk metabolisme karan ''metabolit''. Cawang [[biologi]] singkang nyinaoni komposisi metabolit kanthi sakabèhané sajeroning sawiji tahap perkembangan utawa ing sawiji pérangan awak dijenengaké [[metabolomika]].
<!--
The term is derived from the [[Greek language|Greek]] (from μεταβολισμος ("metabolismos"))word for "change", or "overthrow" ([http://www.etymonline.com Etymonline])).
=== Katabolisme ===
 
Jalur [[katabolisme]] singkang ngurai molekul komplèks dadi senyawa prasaja nyakup:
* [[Respirasi sèl]], jalur metabolisme singkang ngasilaké ènergi (sajeroning wangun [[ATP]] lan [[NADPH]]) saka molekul-molekul bahan bakar ([[karbohidrat]], [[lemak]], lan [[protéin]]). Jalur-jalur metabolisme respirasi sèl uga mèlu sajeroning [[pencernaan]] [[panganan]].
** [[Katabolisme karbohidrat]]
*** [[Glikogenolisis]], pangowahan [[glikogen]] dadi [[glukosa]].
=== Anabolisme ===
 
Jalur anabolisme singkang mbentuk senyawa-senyawa saka prekursor prasaja nyakup:
 
* [[Glikogenesis]], pambentukan glikogen saka glukosa.
* Jalur sintesis [[porfirin]]
* [[Jalur HMG-CoA reduktase]], miwiti pambentukan [[kolesterol]] lan [[isoprenoid]].
* [[Metabolit sekuender|Metabolisme sekunder]], jalur-jalur metabolisme singkang ora esensial tumrap [[pertumbuhan]], [[perkembangan]], lan [[reproduksi]], nanging racaké duwé fungsi kanthi [[ékologi]]s, upamané pambentukan [[alkaloid]] lan [[terpenoid]].
* [[Fotosintesis]]
* [[Siklus Calvin]] lan [[fiksasi karbon]]
352.737

besutan