Mantri: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  3 taun kepungkur
ganti isi, replaced: sing → kang (5)
(→‎Asal istilah: ganti isi, replaced: disebut → karan)
(ganti isi, replaced: sing → kang (5))
'''Mentri''' ([[Basa Indonésia]]: Menteri, [[basa Inggris]]: ''minister'') iku [[pulitikus]] singkang nyekel sawijining kalungguhan publik siginifikan sajeroning [[pamaréntah]]. Mentri racaké mimpin sawijining [[kementrian]] lan minangka anggota saka sawijining [[kabinèt]], singkang lumrahé dipimpin déning [[raja]]/[[ratu]], [[Gubernur Jenderal|gubernur jenderal]], [[présidhèn]], utawa [[perdana mentri]].
 
== Asal istilah ==
Istilah ''minister'' minangka sawijining frase [[basa Inggris]] tengahan, diturunaké saka [[basa Perancis]] tuwa ''ministre'', asal saka [[basa Latin]] ''minister'' singkang tegesé "pembantu" <ref>[http://www.answers.com/minister&r=67 minister: Definition, Synonyms and Much More from Answers.com]</ref>. Ing sawetara nagara (kaya [[Amérika Sarékat]], [[Britania Raya]], [[Hong Kong]], lan [[Filipina]]), mentri karan [[sekretaris]] (''secretary'').
 
== Pangangkatan ==
Sajeroning [[sistem parlementer|sistem pamaréntahan parlementer]], mliginé singkang migunakaké [[sistem Westminster]], kaya [[Britania Raya]], [[Kanada]], lan [[Australia]], mentri dipilih saka [[lègislatif|badan lègislatif]]. Sajeroning [[sistem presidensiil]] kaya ing [[Amérika Sarékat]], [[Meksiko]], lan [[Indonésia]], mentri diangkat déning [[présidhèn]], lan ora kudu tansah saka badan lègislatif.
 
== Mentri ing Indonésia ==
{{wikisource|Undhang-Undhang Républik Indonésia Nomer 39 Taun 2008}}
Ing Indonésia, mentri iku pembantu [[Présidhèn Républik Indonésia|présidhèn]] singkang mimpin [[Kementrian Indonésia|kementrian]]. Saben mentri mbidangi urusan tinamtu sajeroning pamaréntahan. Mentri ing Indonésia bisa dibédakaké dadi:
*[[Mentri koordinator]]
*[[Mentri departemen]]
352.737

besutan