Uwuh: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  3 taun kepungkur
ganti isi, replaced: sing → kang (20)
(→‎Miturut bahan: ganti isi, replaced: nuwuhake → nuwuhaké)
(ganti isi, replaced: sing → kang (20))
[[Gambar:Sampahbdg.jpg|frame|Uwuh numpuk ing Dalan Pasteur, [[Bandhung]], Mèi [[2006]]]]
'''Uwuh''' utawa '''larahan''' ([[Basa Indonésia]]: sampah, [[Basa Sundha]]: runtah), iku barang turah singkang wis ora dikarepaké manèh utawi barang singkang sengaja utawa ora sengaja diguwan sumberé saka prosès manungsa lan ngalam jagad, singkang durung ana aji singkang migunani lan dadi regedan.
== Jinis uwuh ==
=== Miturut sumber ===
=== Miturut sipaté ===
'''Larahan miturut sipaté ana 2 cacahé'''
* Larahan [[Organik]] ya iku larahan singkang bisa ajur (terurai)
* Larahan [[Anorganik]] larahan singkang ora bisa ajur
=== Miturut wujud ===
'''Larahan miturut wujudé''' Larahan ya iku barang singkang padhet utawa èncèr singkang wis ora dipigunakaké manèh lan bebucalé [[manungsa]], [[kéwan]],pipis lan larahan èncèr bisa uga awujud larahan rumah tangga.
* Larahan [[pawon]]
* Larahan [[kebon]]
=== Miturut bahan ===
'''Miturut bahane''' Larahan iku di kelompokake dadi larahan [[organik]] lan [[anorganik]]
* Larahan organik ya iku larahan singkang asalé saka barang ana kandhutan unsure bahan organik, koyoto sisa-sisa [[janganan]] (sayuran), kéwan, [[deluwang]], petilan-petilan [[kayu]] saka piranti rumah tangga, petilan-petilan kayu, [[suket]] lan sak panunggalipun.Sajatiné prosès pangolahe larahan ora winates diayahi déning pabrik utawa perusahaan gedhé. Para warga lumrah uga bisa ngayahi utawa nglakoni dewe.Umpamane larahan organik sisa-sisa rumah tangga saka sisané para ibu masak saka [[janganan]] (sayuran) apa dhene gegodhongan bisa dirajang-rajang kanggo campuran pakan ingon-ingon bangsane [[pitik]], [[bebek]], [[menthok]], lan [[banyak]], utawa dipakakake [[raja kaya]]
* Larahan anorganik ya iku larahan singkang ora bisa ajur utawi lebur karo lemah lan bisa ngrusak kasuburane lamah utawa nuwuhaké [[polusi]] kaya ta [[gendul]] [[plastik]], tilas [[ban]] [[mobil]], rongsokan [[omplong]], [[tong]], [[gabus]] lan sakpiturute. Larahan anorganik ora bisa lebur ing [[lemah]].
 
== Cara ngolah larahan ==
* Larahan organik tumprape larahan sayuran, kayu lan gegodhongan, bisa di budidayake digawé rabuk [[kompos]] singkang diarani uga pupuk organik. Carane larahan dirajang-rajang banjur diwadhahi èmbèr utawa talam banjur diingoni salah sawijiné jinis cacing singkang gelis anggoné mangan cacahan utawa obat singkang bisa dilebur marang larahan, saéngga bisa dadi [[kompos]]. Marang tanduran rabuk kompos iki luwih unggul dibandhingaké [[pupuk]] kimia, ramah karo lingkungan saubengé lan dodolané kompos iki luwih payu tinimbang kompos saka [[tléthong]] amarga njijiki
* Larahan anorganik tumprape botol plastik, tilas ban, rongsokan omplong, tong, gabus. Ora bisa diolah manungsa kajaba karo mesin olah singkang canggih, nanging ana carané ngolah ya iku digawé utawa di manfaate kanggo dolan-dolanan anak-anak, prayata dolanan iku ora mung digawé saka bahan singkang anyar lan bisa mingunake barang bekas lan digathuk-gathukake saka gabus, plastik, seng kerdus lan liya-liyané.Dolanan singkang kaya mangkono kalebu aslie olahan larahan anorganik.Thulada larahan anorganik singkang diolah uga kaya déné tilase ban mobil dienggo pot tanduran lan bak sampah/adah larahan. Bakune singkang diarani ngolah larahan anorganik singkang kaya mangkono iku dijupuk mumpangaté kanthi cara langsung lan ora nganggo diolah ing mesin utawa nganggo bahan kimia.
 
== Kagunan ngolah larahan ==
* Ngolah larahan saliyané nyengkuyung programing pamaréntah lan njaga keresikan
* Nyengkuyung keséhatan lingkungan, singkang tegesé lingkungane dhéwé dadi resik lan séhat
* Bisa nambahi ulu pametu kulawarga yèn anggoné makarya diniyati minangka pakaryan tambahan
 
352.737

besutan