Ruwatan: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  3 taun kepungkur
ganti isi, replaced: sing → kang (13)
(→‎top: anyar, replaced: nyebabaké → njalari)
(ganti isi, replaced: sing → kang (13))
'''Ruwatan''' iku [[upacara adat Jawa]] singkang ancasé kanggo mbébasake wong utawa wewengkon saka ancaman bebaya. Inti upacara ruwatan iki sajatiné arupa [[ndonga]], nyuwun pangayoman marang [[Allah]] saka ancaman bebaya-bebaya umpamané [[bencana alam]] lan liyané, uga ndonga nyuwun pengampunan dosa-dosa lan kesalahan-kesalahan singkang wis dilakoni singkang bisa njalari bencana.
 
Upacara adat iki asalé saka ajaran budaya Jawa kuna singkang sifaté ''sinkretis'' singkang saiki ''diadaptasi'' lan disesuaiké karo ajaran agama.
 
==Makna==
 
Maknane Ruwatan sejatine reresik diri saka sakehing dosa lan panggawe ala, ngedhekake rasa panembah marang Gusti kang akarya jagad dimen rahayu uripé. Tembung "Ruwat" uga ateges "bébas" saka sakehing goda,coba lan rencana, bebendu, dosa lara lsp.. Ruwatan iku upacara adat Jawa singkang tujuwané kanggo mbébasaké wong, masarakat utawa wewengkon saka ancaman bebendu. Inti upacara ruwatan iki sajatiné ndonga, njaluk pangayoman marang Allah saka ancaman bebendu umpamané bencana alam lan liyané, uga ndonga njaluk pngampunan dosa-dosa lan kesalahan-kesalahan singkang wis dilakoni singkang bisa njalari bencana.lan dingo tulak bala ana ing sawijining désa,
 
==Larangan==
 
==Sajarah==
Upacara adat iki asalé saka carita [[Bathara Kala]] ya iku [[buta]] singkang doyan mangan [[manungsa]]. Bathara Kala iku putra [[Bathara Guru]] utawa putu para [[déwa]].
 
Jinis manungsa singkang disenengi Bathara Kala lan dikuwatiraké ngalami [[sukerta]]
ya iku:
*Sing lair tunggal utawa [[ontang-anting]]
* Wujil
==Sesajèn==
[[Sesajèn]] singkang disiapake kanggo upacara adat iki antarané:
*Kain pitung [[warna]]
*[[Wos Jené]]
* manuk dara
 
Yèn kanggo tolak bala utawa mbuang sial wong singkang ngalami sukerta, wong singkang diruwat kudu nglakoni [[siraman]] banyu suci lan nggunting rambut, rambute banjur dilarung ing segara.
 
[[Kategori:Budaya Jawa]]
352.737

besutan