Rosaceae: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  2 taun kepungkur
ganti isi, replaced: sing → kang (7)
(→‎top: ganti isi, replaced: Ananging → Nanging)
(ganti isi, replaced: sing → kang (7))
| range_map_caption = Persebaran Rosaceae di donya
}}
'''Suku mawar-mawaran''' utawa '''Rosaceae''' iku sawijining kulawarga tetanduran singkang gedhé, dumadi saka 3.000—4.000 spésies sajeroning 100—120 [[génus|marga]]. Mawar kalebu sajeroning suku iki, semono uga [[apel]], [[pir]], [[arbei]], [[prem]], [[persik]], [[cèri]], [[lokat]], lan sapanunggalané. Godhong ing suku iki tansah kasusun sesilangan lan racaké nganggo ''godhong penumpu'', kaya déné kuncup ing pangkal godhong. Kembangé tansah duwé kelamin gandha, lan risi akèh benang sari sarta putik. Sethithk banget anggota suku iki singkang mawa racun. Nanging grumbul mawar singkang ngembang bisa mbebayani, amarga ing wit-é ana eri-eri landhep singkang dadi pelindhungé.
 
== Marga/genera ==
''Pirsani [[Pratélan marga anggota Rosaceae]].''
 
Suku iki bisa dipérang dadi patang anaksuku, loro tribus, lan saklompok marga singkang ora bisa dilebokaké menyang golongan-golongan sadurungé:
* Anaksuku [[Rosoideae]]: Lumrahé awoh cilik lan kerep pérangan singkang mawa daging yakuwi hypantium (tangkai pendukung godhong woh). Lima nganti enenm tribus lan 20-an genera. Conto: stroberi, mawar, ''blackberry''.
* Anaksuku [[Spiraeoideae]]: Lumrahé awoh ora mawa daging kanthi lima kapsula. Conto: ''[[Spiraea]]'', ''[[Sorbaria]]'' lan kerabaté.
* Anaksuku [[Maloideae]] (utawa Pomoideae): Nyakup golongan kanthi [[woh]] tipe apel (''pomus''), kanthi lima [[kapsula]] kabungkus [[endokarpium]]. Conto: [[apel]], [[pir]], ''[[quince]]'', lan [[lokuat]].
* Anaksuku [[Prunoideae|Amygdaloideae]] (utawa Prunoideae): Lumrahé awoh drupa. Dumadi saka patang genera: ''[[Maddenia]], [[Oemleria]], [[Prinsepia]]'' lan ''[[Prunus]]''. Conto: [[prem]], [[persik]], [[amandel]], [[ceri]], lan [[aprikot]].
* Tribus [[Dryadeae]]: Woh kothak (''achenium'') kanthi putik mawa ambut. Anggotané limang genera: ''[[Dryas]], [[Cercocarpus]], [[Chamaebatia]], [[Cowania]]'', lan ''[[Purshia]]''. Akèh jinisé singkang [[simbiosis]] karo [[bakteri]] [[bintil oyot]] [[bakteri pangiket nitrogen|pengikat nitrogen]] ''[[Frankia]]''.
* Tribus [[Neillieae]]: ''[[Neillia]]'' (kalebu ''[[Stephanandra]]'') lan ''[[Physocarpus]]''.
 
350.349

besutan