Paulus saka Tarsus: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  3 taun kepungkur
→‎top: ganti isi, replaced: sing → kang (7)
(→‎Réferènsi: éjaan, replaced: : → :)
(→‎top: ganti isi, replaced: sing → kang (7))
[[Gambar:Saint_Paul_Ananias_Sight_Restored.jpg|right|250px|thumb|[[Ananias saka Damaskus]] mulihaké pandelengané Santo Paulus. Sawijining lukisan taun 1631 karya [[Pietro Cortona]].]]
 
'''Paulus saka Tarsus''' (awalé '''Saulus saka Tarsus''') utawa '''Rasul Paulus''', ([[3]] Maséhi–[[67]] Maséhi) diakoni minangka tokoh wigati sajeroning ngrumusaké ajaran [[Yesus]]. Paulus digambaraké sajeroning [[Prajanjian Anyar]] minangka [[Yahudi]] saka suku [[Benyamin]], singkang duwé kabudayan Yunani ([[helenis]]) lan [[kawarganegaran Roma|warga Roma]] saka [[Tarsus (kutha)|Tarsus]] (saiki [[Turki]]). Awalé panjenengané sawijining panganiaya wong Kristen (wektu iku jenengé Saulus), lan sawisé pengalamané ketemu Yesus ing dalan nuju kutha [[Damaskus]], panjenengané malih dadi sawijining pendhèrèk [[Yesus Kristus]] (Kis. 9).
 
Paulus nyebut dhèknèné minangka "rasul kanggo bangsa-bangsa non-Yahudi" ({{Ayat|Roma|11|13}}). Panjenengané gawé upaya singkang ngéramaké liwat layang-layangé marang komunitas non-Yahudi kanggo nuduhaké yèn keslametan singkang dilakoni déning [[Yesus Kristus]] iku kanggo kabèh wong, dudu mung wong Yahudi. Gagasan Paulus iki marakaké crah antarané dhèknèné karo [[murid-murid]] Yesus, mligi [[Simon Petrus|Petrus]] lan [[Yakobus]], singkang percaya yèn kanggo dadi pendhèrèk Yesus, wong-wong singkang dudu Yahudi kudu pisanané dadi Yahudi luwih dhisik (deleng Gal. 2:11-14). Kanggo ngrampungaké konflik iki, dianakaké sidhang ing Yerusalem (Kis. 15), singkang sinebut Sidhang [[Sinode]] utawa [[Konsili]] Gréja singkang pisanan.
 
== Pati ==
352.737

besutan