Kulawarga basa Austroasiatika: Béda antara owahan

→‎top: ganti isi, replaced: sing → kang (6)
(→‎top: ganti isi, replaced: sing → kang (6))
}}
 
'''Kulawarga basa Austroasiatika''' singkang kanthi [[harafiah]] ateges “[[Asia]] [[Kidul]]”, iku sawijining kulawarga basa-basa singkang dicaturaké ing [[Asia Kidul-Wétan]] lan [[Asia Kidul]]. Ing antarané basa-basa singkang kalebu kulawarga basa iki, mung basa [[basa Vietnam|Vietnam]], basa [[basa Khmer|Khmer]], lan basa [[basa Mon|Mon]] singkang duwé cathetan sajarah singkang dawa. Basa Vietnam lan basa Khmer duwé status basa resmi (basa Vietnam ing [[Vietnam]] lan basa Khmer ing [[Kamboja]]), sauntara basa [[basa Santali|Santali]] lan basa [[basa Khasi|Khasi]] duwé status basa resmi ing tingkat praja ing India. Basa liya saka rumpun iki dicaturaké déning saklompok cilik masarakat.
 
Rumpun basa Austroasiatika nyebar kapisah-pisah ing [[India]], [[Bangladesh]], lan Asia Kidul-Wétan, dipisahké déning laladan ing endi basa-basa liya dituturaké. Sacara wiyar dipercaya yèn kulawarga basa Austroasiatika arupa basa asli laladan ing Asia Kidul-Wétan lan pérangan wétan anak bawana India, lan yèn kulawarga basa liya ing laladan iku kalebu [[basa Indo-Éropah|Indo-Éropah]], [[basa Tai-Kadai|Tai-Kadai]], [[basa Dravida|Dravida]], lan [[basa Sino-Tibet|Sino-Tibet]], iku asil saka migrasi manungsa singkang dumadi ing tembé wuri. (Minangka conto, ana tembung-tembung basa Austroasiatika ing kulawarga basa Tibeto-Burma ing Nepal wétan.) Sapérangan ahli basa wis nyoba mbuktèkaké yèn kulawarga basa Austroasiatika sakerabat karo kulawarga basa [[basa Austronesia|Austronesia]], saéngga minangka rumpun gedhé Austrik.
 
== Basa Austroasiatika kanthi skematis ==
352.737

besutan